Na Svjetski dan ALS-a Dan otvorenih vrata riječke Klinike za neurologiju

Povodom Svjetskog dana amiotrofične lateralne skleroze (ALS-a)  u petak 21. lipnja, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka organizira Dan otvorenih vrata. Svi zainteresirani građani moći će od 9 do 12 sati u biblioteci Klinike za neurologiju dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima i edukativne materijale o ovoj teškoj degenerativnoj bolesti.

Uz to, u 10 sati organizirana su i prigodna predavanja: Što je amiotrofična lateralna skleroza,  Kako se liječi i kako si pomoći i Kako se nositi s dijagnozom.

ALS se još naziva i Lou Gehrigova bolest,  po poznatom igraču baseballa kojem je ova bolest dijagnosticirana 1939. godine. To je neurološka bolest kod koje dolazi do propadanja živaca koji inerviraju mišiće, a uzrok joj nije poznat. Vrlo je rijetka, bilježi se 2-3 nova bolesnika godišnje na 100.000 stanovnika, a najčešće se javlja u dobi od 50. do 65. godine.

Šira javnost o  ALS-u je malo znala  do ljeta 2014. godine kada je pokrenuta kampanja Ledeni izazov u kojoj su se brojne  poznate, ali i  manje poznate osobe polijevale hladnom vodom i objavljivale fotografije o tome kako bi se prikupio novac za istraživanje i podizanje svijesti o ALS-u.

Neki su od početnih simptoma ALS-a su otežano hodanje i trčanje, često zapinjanje i padovi, slabost šaka koja izaziva poteškoće kod pisanja i zakopčavanja, titranje u mišićima ruku, nogu i trupa, otežano izgovaranje riječi, otežano gutanje, slabost mišića vrata, poremećaj pamćenja i promjene raspoloženja.

Liječenje bolesnika s amiotrofičnom lateralnom sklerozom multidisciplinarno je i zahtijeva suradnju neurologa, fizijatra, fizioterapeuta, logopeda, pulmologa, gastroenterologa,nutricionista, psihologa, psihijatra, liječnika i sestre obiteljske medicine, liječnika i sestre palijativne skrbi.

Komentiraj