Na Međunarodni dan volontera organizirana pomoć stradalima u potresu

Volonterski centar Zagreb u subotu je na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, organizirao volontersku akciju pomoći starijim i nemoćnim građanima Čučerja čiji su domovi stradali u potresu, pripremom drva za ogrjev, pomoći kod utovara i istovara i isporukom drva na kućne adrese.

 

U akciji kojom se potrebitim građanima Čučerja željelo olakšati zimske dane, sudjelovalo je 15 volontera.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Nina Butić Ivanković koja je i sama sudjelovala u akciji istaknula je kako je odaziv volontera bio zaista velik, no s obzirom na epidemiološke mjere, broj uključenih volontera morao je biti ograničen.

Volonterski centar Zagreb već se ranije odazvao na potrebe zagrebačkog Čučerja te je ovo treća u nizu takvih akcija. Krajem rujna održana je akcija uređivanja vanjskog prostora Osnovne škole Čučerje, a krajem listopada održana je prva akcija koja je uključivala pripremu drva za ogrjev. No, kako su posljedice potresa na tom području još uvijek prisutne, javila se potreba za ponovnim dolaskom volontera i dodatnom pomoći.

U planu je nastavak pomaganja stanovnicima Čučerja, ovisno o njihovim potrebama. Iz Volonterskog centra Zagreb pozivaju sve građane da se uključe volontirajući, a informacije o svim budućim akcijama mogu se pratiti na službenoj web stranici i društvenim mrežama Volonterskog centra Zagreb.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a čestitalo Međunarodni dan volontera

Čestitku svim volonterima i posebnu zahvalu, danas je na Međunarodni dan volontera, uputilo Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.

“Svim volonterima čestitamo Međunarodni dan volontera, 5. prosinca te upućujemo posebnu zahvalu za iskazanu predanost i spremnost ulagati sebe i posvetiti svoje vrijeme kako bi pomogli drugima u nevolji. Kako je načelo humanosti jedno o temeljnih načela djelovanja sustava civilne zaštite, uloga volontera u pružanju pomoći tijekom kriznih situacija, posebno ranjivim skupinama, je neosporno dodana vrijednost sustavu civilne zaštite”, poručilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH na svojim internetskim stranicama.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština UN-a 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Komentiraj