Na Mediteranu se ilegalno ubije 25 milijuna ptica, u Hrvatskoj na okrutan način

Anto Magzan/PIXSELL

Oko 25 milijuna ptica ilegalno se svake godine ubije u području Sredozemlja, od čega pola milijuna u Hrvatskoj, objavila je organizacija za zaštitu prirode Birdlife International u petak.

Najviše ih se ubije u Egiptu, 5,7 milijuna, pa tek nešto manje u Italiji, 5,6 milijuna. Na crnoj listi slijede Sirija s 3,9 milijuna, Libanon s 2,6 i Cipar s 2,3 milijuna. U Grčkoj ih se ilegalno usmrti 700 tisuća, a u Francuskoj, Hrvatskoj i Libiji po 500 tisuća.

Birdlife International piše da se u ptice puca, hvata mrežama ili ih se mami snimkama ptičjeg pjeva. Posebno je okrutna metoda postavljanje ljepila po granama što pticama nanosi veliku patnju prije nego što uginu.

Najčešća mete ilegalnog lova ptica na Sredozemlju su zebe, zatim crnokape grmuše, prepelice i drozdovi. U Hrvatskoj su posebno na meti i crne liske. Jedan od većih problema u Hrvatskoj, navodi Birdlife, jest i taj što se ptice i u sezoni lova love ilegalnim metodama i navodi se primjer lovljenja prepelica ljepilom.

Najčešće ih se ubija za hranu ili iz zabave.

“Izvješće otkriva jezivu razinu ubijanja ptica”, izjavila je Patricia Zurita, čelnica Birdlife Internationala, i zatražila bolju regulativu zaštite ptica i bolju primjenu postojećeg europskog zakonodavstva o tome.

Komentiraj