Na Mamićeve ‘ekskluzive’ iz Osijeka reagirao i USKOK: “Njegova konstatacija je netočna i zlonamjerna”

Nakon objave Zdravka Mamića koji je na svojem Facebooku objavio fotografije koje prikazuju zamjenika ravnateljice USKOK-a Svena Miškovića i dvojicu sudaca iz Osijeka kako sjede u kafiću, reagirao je USKOK.

Na fotografijama koje je objavio Mamić, a koje su snimljene dan ranije u Osijeku, se uz Miškovića, nalaze suci Miroslav Rožac i Miroslav Jukić, a Mamić ih je objavio ironično komentirajući da se radi o “neovisnom tužitelju i neovisnim sucima”.

Nije, međutim, iznio nikakve konkretne optužbe vezane za taj konkretan događaj, nego je samo naveo da se “časte, dogovaraju i druškaju”.  No zato se osvrnuo na neke prijašnje događaje. Suca Jukića je optužio da je “i prije donosio presude po kafanama”.

“Donošenje presuda po kafanama Jukiću je očito odavno na meniju, jer je u Kafiću Magis prijetio predsjedniku vijeća Krušlinu da mora presuditi Zorana i mene ili će ga spremiti u zatvor! U zatvor sam korumpiranog Krušlina spremio ja, ali mi je već tada bilo jasno da moje suđenje ne vodi predsjednik vijeća Krušlin, koji je nota bene u mom predmetu dao izdvojeno mišljenje i bio protiv moje presude. Koliko cijela ‘neovisna infrastruktura’ zaudara i smrdi od glave govori i činjenica da na traženje odvjetnika Vrhovni sud nije dozvolio da se otvori omotnica s izdvojenim mišljenjem i pročita naglas. U 21. stoljeću u neovisnom i pravednom sudu, pošalju me na sud krivosudaca koji se dogovaraju s tužiteljstvom i još kriju kakve su odluke donijeli. Pa toga nije bilo ni srednjem vijeku”, napisao je, među ostalim, Mamić.

Reakcija USKOK-a

Na Mamićevu objavu reagirali su iz USKOK-a.

“Zamjenik ravnateljice koji je jučer u Osijeku bio na raspravi koja se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku doista je u pauzi rasprave otišao u kafić popiti kavu. Poslije njega su slučajno, bez ikakvog dogovora, došla i dvojica sudaca toga suda, koji ne postupaju ni u jednom predmetu koje pred navedenim sudom zastupa taj zamjenik ravnateljice. Suci su po dolasku u kafić doista sjeli za isti stol sa zamjenikom ravnateljice te su se kratko zadržali u razgovoru, nakon čega se zamjenik ravnateljice vratio na nastavak rasprave. Ističemo da ni u jednom trenutku zamjenik ravnateljice nije sa sucima razgovarao o bilo kojem predmetu niti je uopće bilo govora o temama koje bi bile povezane s njihovim poslovima”, navodi USKOK u priopćenju.

Mamićeve navode nazivaju netočnima i zlonamjernima.

“Potpuno je netočna zlonamjerna konstatacija Zdravka Mamića da bi se radilo o ‘suprotstavljenim stranama koje se časte i dogovaraju’. Činjenica da su zamjenik ravnateljice USKOK-a i suci Županijskog suda u Osijeku stjecajem okolnosti popili kavu u istom kafiću u spomenutoj objavi Zdravka Mamića potpuno je neutemeljeno iskorištena za konstrukcije koje plasira, očito u nedostatku pravnih argumenata. Napominjemo da niti Etičkim kodeksom državnih odvjetnika niti bilo kojim drugim aktom nije zabranjeno kolegijalno druženje tužitelja sa sucima. Također ističemo da okolnosti u kojima se dogodio ovaj konkretan susret ne smatramo neprimjerenima, niti da je time na bilo koji način dovedena u sumnju nepristranost tužitelja i sudaca”, priopćio je USKOK.

Mamić objavio ‘dokaz o neovisnosti hrvatskog krivosuđa’: “Hrvatice i Hrvati, je li ovo moguće?”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner