Na ljeto stiže prvih šest milijardi kuna iz Fonda za oporavak Europske komisije

Hrvatska je Europskoj komisiji poslala ključni dokument za oporavak na osnovu kojeg bi na ljeto trebalo stići prvih 6 milijardi kuna iz Fonda za oporavak, piše u četvrtak Večernji list. Hrvatska je među 18 članica koje su Europskoj komisiji i njezinim tijelima već dostavile Nacrt nacionalnog plana za oporavak i otpornost, ključni dokument na osnovi kojega će se koristiti novac iz fonda Next Generation “teškog” 750 milijardi eura.

Kod svih zemalja uočeno je da je puno lakše potrošiti novac, nego provoditi reforme. Kada je Hrvatska u pitanju, uzimaju se u obzir preporuke Europske komisije iz 2019. i 2020. godine u kojima se očekuje reforma sustava obrazovanja, novi okvir za plaće u javnoj upravi, sankcioniranje korupcije, kraće trajanje sudskih postupaka i slično.

“Europska komisija u stalnim je konzultacijama sa zemljama članicama kako bi izradile dobre planove. Bitno je da plan sadrži optimalan balans reformi i ulaganja”, kazao je sugovornik iz Europske komisije.

Hrvatska prema dogovoru može računati na 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava, što je 12 posto hrvatskog BDP-a iz 2019. godine, ali i dodatnih 3,37 milijardi eura povoljnih zajmova.

Bude li sve teklo prema planu tijekom kolovoza ili rujna u Hrvatsku bi moglo stići prvih 13 posto novaca, što iznosi 6,1 milijarda kuna.

Komentiraj