Na listi najtraženijih seksualnih prijestupnika i 53-godišnji hrvatski državljanin, u bijegu je već deset godina

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u utorak da 19 zemalja u Europi, među kojima i Hrvatska, sudjeluje u kampanji Europola kako bi se javnost uključila u pronalaženje nekih od najopasnijih seksualnih prijestupnika.

Osamnaest bjegunaca koji su osumnjičeni ili osuđeni za počinjenje seksualnih prijestupa odabrani su i istaknuti na web-stranici najtraženijih bjegunaca u Europi, EU Most Wanted Fugitives.

Među njima se nalazi i jedan hrvatski državljanin, 53-godišnji Mirko Drašković. Za njega je zdan europski uhidbeni nalog. Drašković osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja, no u bijegu je od 2010. godine.

MUP navodi da je od pokretanja projekta 2016. godine uhićen 91 kriminalac čija je fotografija objavljena na web stranici EU Most Wanted Fugitives. U najmanje 33 slučaja to je potaknuto informacijama dobivenim od javnosti putem web stranice.

Web stranicu najtraženijih bjegunaca u Europi pokrenula je Europska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) uz aktivnu podršku EUROPOL-a. Svi članovi ENFAST-a specijalizirani su za lociranje kriminalaca u bijegu koje se sumnjiči ili su osuđeni za počinjenje teških kaznenih djela te su za njima raspisani europski uhidbeni nalozi.

Komentiraj