Na jubilarnom Eurosongu 1985. slavio je duo ‘Bobbysocks!’, bila je to prva pobjeda Norveške

Dana 4. svibnja 1985. godine održano je Finale Eurosonga u Göteborgu u Švedskoj. Tadašnja Jugoslavija nije sudjelovala, jer se sve događalo na dan pete godišnjice Titove smrti. U programu nije bilo ni Nizozemske, jer je u ovoj zemlji 4. svibnja nacionalni praznik ‘Sjećanje na mrtve’, u počast civilnim i vojnim žrtvama Drugog svjetskog rata.

Bio je to jubilarni 30. Eurosong, a ulogu voditelja preuzela je Lill Lindfors. Norveški ženski duo ‘Bobbysocks!’ su bile pobjednice s pjesmom “La det swinge”. Ovo je ujedno i prva pobjeda Norveške. Voditeljica je čestitala duu, koji su činile Hanne Krogh i Elisabeth Andreassen, rekavši: “Tako sam sretna što ste pobijedile, Norveška tako često završava na dnu i stvarno ste to zaslužile” Krogh je odgovorila: “Ti si sretna? A šta misliš da li smo mi?!”

Norveška je dobila osam dvanaestica i to od ovih država: Irska, Danska, Belgija, Njemačka, Izrael, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Austrija. Iako je Jugoslavija najavila da neće sudjelovati, ipak je čisto simbolički izabrana pjesma Pokora, čiji su izvođač bili Zorica Kondža i Josip Genda.

Komentiraj