Na Interliberu predstavljena ‘Hrvatska školska gramatika’ Instituta za hrvatski jezik

HINA

„Hrvatska školska gramatika“ autorica Lane Hudeček i Milice Mihaljević predstavljena je u subotu na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

O Gramatici su govorili  recenzent  Ante Bežen, urednik Željko Jozić i autorice Lana Hudeček i Milica Mihaljević.

Jozić je istaknuo kako je Gramatika pisana jednostavno, pristupačno i vedro kako bi bilo što prihvatljivija djeci.

„Hrvatska školska gramatika” Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje priručnik je namijenjen u prvome redu učenicima viših razreda osnovne škole i učenicima srednjih škola, reako je Bežen dodavši kako će biti korisna i svima koji se služe hrvatskim standardnim jezikom kao kratak podsjetnik na njegova osnovna gramatička pravila.

Bežen je naglasio kako se u ovom priručniku usustavljuju gramatički sadržaji obuhvaćeni u nastavnome predmetu Hrvatski jezik od 1. do 8. razreda osnovne škole te od 1. do. 4. razrada gimnazije prema nastavnim programima. Ova Gramatika otvara jedno novo poglavlje koje u sebi sadrži i sadašnja kurikularna reforma, rekao je Bežen.

Nastanak Gramatike motiviran je praktičnom potrebom da se učenicima, učiteljima i nastavnicima da jasan, kratak i jednostavan pregled osnovnih jezičnih znanja, rekla je Hudaček.

“Hrvatska školska gramatika”, kako je istaknula autorica Milica Mihaljević, normativna je gramatika, koja slijedi sva preporučena rješenja “Hrvatskoga pravopisa” Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i jezične savjete iz knjige “555 jezičnih savjeta” skupine autora iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Komentiraj