Facebook

Na Interliberu predstavljen roman Hrvoja Hitreca ‘Špilberk’

Novi roman hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca „Špilberk“, biografski roman čiji je narativni okvir priča o barunu Trenku  predstavljen je u subotu na izložbenom prostoru Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu (ZV).

Hitrec je napisao intrigantan biografski roman, čiji je narativni okvir priča o barunu Trenku – vojniku, gospodinu, kockaru i junaku, sinu pruskog časnika koji se rodio u talijanskoj Kalabriji, 1. 1711. kao Franz Seraphicus barun von der Trenck, rekla je urednica Miroslava Vučić.

Bio je najpopularniji junak u tadašnjoj Europi, koji je, kako je naglasila, svojim hrabrim i dotad neviđenim vojnim pothvatima sa svojim Hrvatima okupljenim u postrojbi zvanoj Trenkovi panduri preživio 102 dvoboja, 14 ranjavanja i dvije osude na smrt.  Od kuge su mu umrli žena i četvero djece, napomenula je Vučuć dodavši kako je u tamnici Špilberk proveo dvije godine.

Autorica pogovora Helene Sablić Tomić rekla je da je “Špilberk” treći dio ciklusa romana Hrvoja Hitreca u kojem oslikava političku povijest Hrvata.

U romanu „Kolarovi“ ispripovjedio je političku povijest 20. stoljeća (od smrti Stjepana Radića do Domovinskoga rata), u romanu „Što Bog dade i sreća junačka“ bavio se 19. stoljećem i banom Josipom Jelačićem, a priča Špilberka smještena je u 18. stoljeće, podsjetila je Sablić Tomić dodavši kako je roman pisan u epistolarnoj formi.  Naime, iz kaznionice Špilberk plemić Lovro piše pisma svojoj ženi, istaknula je.

Ocijenila je kako se Hitrec zavidnom naratološkom vještinom približio remek-djelu epistolarnog romana – romanu „Opasne veze“ Pierrea Choderlosa de Laclosa.

Upustivši se u biografsku avanturu oblikovanja napetosti između priča koje su već poznate i ispričane i priče koju će sam ispričati, Hitrec je, smatra Sablić Tomić, rekonstruirajući prošle događaje iz života baruna Trenka, konstruirao njegov posve nov portret.

U tom epistolarnom romanu o povijesti, strasti i slobodi prepoznaje se Hitrecova strast za razotkrivanjem istine koju je povijest dosudila važnim osobama navodeći čitatelja na stalna, opetovana čitanja pikanterija iz njihova života, rekla je Sablić Tomić.

Komentiraj