Na HVU prisegnuo 14. naraštaj kadeta Oružanih snaga RH

HINA / MORH/ J. Kopi

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) u Zagrebu, u vojarni “Petar Zrinski”, u subotu je održana svečanost u povodu prisege 14. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i obilježavanja nove akademske 2016./2017. godine, a izaslanik ministra obrane istaknuo je da MORH u svim oblicima podupire suradnju OSRH i Sveučilišta u Zagrebu.

Uz kadete i druge polaznike programa izobrazbe na HVU “Dr. Franjo Tuđman” i djelatnike HVU-a, svečanosti su nazočili izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Maja Čavlović, zamjenik i izaslanik ministra obrane RH Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera (GS) OSRH general zbora Mirko Šundov, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane i OSRH, priopćeno je iz MORH-a.

“Čestitam vam što ste uspješno prošli kroz postupke odabira i prijema. Pred vama su zahtjevne zadaće i velikaodgovornost da usvajate nova znanja i prilagođavate se novim zadaćama te doprinesete izgradnji suvremenih sposobnosti OSRH”, poručila je izaslanica Predsjednice Maja Čavlović postrojenim kadetkinjama i kadetima.

Izaslanik ministra obrane Tomislav Ivić naglasio je da Ministarstvo obrane RH (MORH) u svim oblicima podupire suradnju Oružanih snaga RH i Sveučilišta u Zagrebu koja je rezultirala preddiplomskim studijima na koje  možemo biti ponosni. “I dalje ćemo nastaviti omogućavati što bolje uvjete života i rada na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU)”, rekao je Ivić.

Ulaganje u znanost i obrazovanje u području obrane za sigurnost Hrvatske i njezinih građana

Govoreći o studijskim programima, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov rekao je da ulaganje u znanost i obrazovanje u području obrane daje prinos nemjerljiv u novcu, a to je sigurnost Hrvatske i njezinih građana.

“Vjerujem da ćemo osposobiti časnike koji su spremni odgovoriti svim izazovima. Samo privlačenjem najboljih ljudi Oružane snage mogu dostići sve postavljene ciljeve”, dodao je general Šundov.

“Danas vidite kadete koji su prve vojne korake i obveze ispunili s najvećom ocjenom i oni već sada pokazuju veliki potencijal kao budući časnici Oružanih snaga. Imaju entuzijazma i težnju da savladaju velike napore koji su pred njima, da budu časnici koji imaju sve ono što je potrebno za vođenje vojnika, dočasnika, postrojbi i zapovjedništava”, istaknuo je Zapovjednik HVU-a general pukovnik Slavko Barić.

Rektor zagrebačkog Sveučilištra Damir Boras rekao je da će kadeti zahvaljujući studijima koje će polaziti, postati vrhunski vojni stručnjaci, zapovjednici i časnici, ali i dobiti znanja i kompetencije koje će im omogućiti da nastave karijeru na diplomskim studijima.

U okviru vojnih studija postižu se vrhunska sveučilišna znanja

“Drago mi je da Sveučilište sudjeluje u hvalevrijednoj inicijativi, projektu koji će pokazati da je u okviru vojnih studija moguće postići vrhunska sveučilišna znanja”, zaključio je Boras.

U 14. naraštaju ima ukupno 103 kadetkinja i kadeta, od kojih je 89 kadeta 3. naraštaja vojnih sveučilišnih studijskih programa vojnog inženjerstva i vojnog vođenja i upravljanja, te 10 kadeta kandidata za vojne pilote. Svoje školovanje započinje i četvero kadeta iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Sveučilišni studijski programi vojno inženjerstvo i vojno vođenje i upravljanje odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OSRH. Razvijeni su u suradnji OSRH-a i Sveučilišta u Zagrebu. Traju osam semestara i njihovim se završetkom stječe 240 ECTS bodova.

Prvostupnike nakon završetka studija čeka siguran posao na prvim časničkim dužnostima u postrojbama Oružanih snaga RH. U programe su, uz tipične akademske sadržaje, uključeni i cjeloviti vojnoobučni i vojnostručni sadržaji za postizanje traženih kompetencija za prvu časničku dužnost.

Svečani program uključivao je i glazbene nastupe Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i Orkestra OSRH te ceremonijalni nastup pripadnika Počasno-zaštitne bojne, a posjetitelji su mogli razgledati i taktičko-tehnički zbor s dijelom opreme i naoružanja koje koriste OSRH, navode iz MORH-a.

Komentiraj