Na Firulama otvorena Galerija Zoja Dumengjić. Nazvana je po arhitektici koja je projektirala bolnički sklop

Autor:

KBC Split Romana Jadrijević Lozančić

Potpisom memoranduma o zajedničkoj suradnji, u prizemlju centralne zgrade KBC Split na Firulama u ponedjeljak je otvorena Galerija Zoja Dumengjić. Galerija je nazvana po arhitektici koja je projektirala bolnički sklop na Firulama. Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i Kliničkog bolničkog centra Split, a sama ideja je proizašla iz najesen održanog 41. Splitskog salona naziva ‘Ne posve izgubljeni jedni za druge’, kojeg je kurirala Ivana Meštrov u suradnji s Anom Janevski.

Prva izložba kojom se javnosti predstavlja ova nova splitska galerija je ‘Retropolis’, projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), koji u ovom izdanju predstavljaju vizualna antropologinja i etnologinja Sonja Leboš te vizualne umjetnice Stella Leboš i Luana Lojić. Spomenuta je izložba posvećena znamenitoj arhitektici i projektantici sklopa splitske Opće bolnice Firule iz 1951. godine.

FOTO: Bolnica Firule. ARHIV UIII, 2019.

“Galerija će biti modularna i fluidna, bez fiksne lokacije unutar Kliničko bolničkog centra, prilagodljiva naravi i medijskoj raznovrsnosti suvremene umjetnosti. No, projekt Galerije Zoja Dumengjić jest fiksan u svojoj namjeri dugog trajanja. Ovakve pozitivne suradnje su zaista rijetke, čak i u svijetu, a kao umjetnike nas posebno vesele”, pojasnio je Vice Tomasović, predsjednik HULU Split.

Zoja Dumengjić (1904.-2000.) 1930-ih je radila kao projektantica u Higijenskom zavodu i Školi narodnog zdravlja, gdje se i specijalizirala za objekte zdravstvene namjene, pri čemu su je inspirirali zdravstveni objekti znamenitog finskog arhitekta Alvara Aalta. Rad Zoje Dumengjić nije ostao potpuno nevaloriziran za vrijeme njenog dugog i plodnog života: 1979. godine dobila je nagradu “Viktor Kovačić” za životno djelo, a 1984. godine primila je Povelju Opće bolnice Split za izvanredan doprinos razvoju bolnice na Firulama.

Zoja Dumengjić (1904.-2000.). FOTO: Arhiv Zoje i Selimira Dumengjić

Prisutnost umjetničkih radova inspiriranih opusom Zoje Dumengjić na 41. Splitskom salonu ponovo ukazuje na značaj arhitektonskog oblikovanja za zdravlje dostupno svima i stoji u samo ideji uspostave Galerije.

“Vjerujem da će Galerija Zoja Dumengjić u suradnji s HULU Split u sklopu KBC-a djelovati kreativno, dugo i uspješno, da će pritom kontinuirano osnaživati viziju Zoje Dumengjić o arhitekturi i vizualnoj umjetnosti u službi zdravlja, ali i približiti pacijentima i zdravstvenom osoblju lik i djelo arhitektice koja je oblikovala splitsku bolnicu. Posebno mi je drago što se Galerija otvara uoči Dana KBC Split, kojim se obilježava spajanje Firula, Križina i Toplica u zajedničku ustanovu”, istaknuo je dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split.

FOTO: Duška Boban (HULU)

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.