Na Festivalu animiranog filma u Annecyju ‘Ježevoj kući’ nagrada dječjeg žirija

Na 41. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, kratkometražna basna “Ježeva kuća” Eve Cvijanović osvojila je nagradu za najbolji film u kategoriji Young Audience (Jeune public), koju čine filmovi prikladni za djecu iz natjecateljskog programa, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Kao posebno priznanje nagradu dodjeljuje osmeročlani ‘dječji žiri’,  sastavljen od četiri predstavnika Annecyjevog studija za animaciju za djecu te četiri malena gosta iz jedne svjetske organizacije, a ove se godine radilo o predstavnicima švicarskog festivala Animatou.

Dodjela posebnih nagrada jednog od najprestižnijih svjetskih festivala animiranog filma održana je u petak, 16. lipnja u gradskoj vijećnici, u nazočnosti  gradonačelnika Annecyja, Jean-Luca Rigauta, dok je dodjela nagrada u glavnim kategorijama održana sinoć na svečanosti zatvaranja u Festivalskom centru Bonlieu.

Ove je godine na Annecy bilo prijavljeno više od 2.800 naslova iz 95 zemalja, a  u službenu konkurenciju kratkometražnih filmova, osim ‘Ježeve kuće’, bile su uvrštene još tri hrvatske koprodukcije: ‘Manivald’, redateljice Chintis Lundgren, ‘Aerodrom’ Michaele Müller i ‘Noćna ptica’ u režiji Špele Čadež.

Ovogodišnje 41. izdanje Festivala u Annecyju, koji svake godine okupi tisuće profesionalaca iz svijeta animacije, održalo se od 12. do 17. lipnja.

Animirani film  ‘Ježeva kuća’ premijerno je prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojila posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, a na Animafestu u Zagrebu film je osvojio Nagradu publike i posebno priznanje žirija. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Komentiraj