Povjerenstvo predlaže nepokretanje postupka protiv Plenkovića, Đakiću kazna od 12 tisuća kuna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj će sjednici donijeti odluke o pokretanju ili nepokretanju postupaka protiv premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića, ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Plenković je prijavljen da je 2003., dok je bio službenik u Ministarstvu vanjskih poslova, kupio stan po povlaštenim uvjetima. Povjerenstvo predlaže da se ne pokrene postupak jer Plenković tada nije bio dužnosnik pa ne mogu odlučivati o njemu. Točka još ide na glasanje.

Za Zdravka Marića je već odlučeno da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, ali je tu odluku Upravni sud poništio zbog procesnih razloga.

Izvijestiteljica Povjerenstva Tatijana Vučetić predložila je ponovno pokretanje postupka protiv Marića. Povjerenstvo kaže da su se u međuvremenu pojavile i nove informacije, pa tako i ona da postoji tonski zapis na kojem se čuje da je Marić aktivno sudjelovao na sastanku s Ivicom Todorićem.

Članica Tončica Božić zapitala se koliki mora biti period od napuštanja tvrtke do rada u Vladi, a da se to ne bi smatralo sukobim interesa. Članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković rekla je da osim toga što je Marić prethodno radio u Agrokoru ona ne vidi sukob interesa pa je predložila nepokretanje postupka, piše Dnevnik.hr.

Odlučeno je da će se pokrenuti postupak, ali odluka nije donesena jednoglasno.

Nije otvoren postupak protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića slijedom prijave da je u žalbenom postupku ukinuo rješenje o imenovanju za stalnog sudskog vještaka osobe koja je vještačila u predmetu Fimi media, gdje je jedan od okrivljenika HDZ. Predloženo je da se postupak ne pokrene.

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić također se našao na dnevnom redu Povjerenstva, koje će u njegovom slučaju odučiti hoće li pokrenuti postupak zbog utvrđenog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz površinu njegove kuće.

Izvijestiteljica je podsjetila da je Tolušić nakon medijskih napisa i pritisaka, ispravio imovinsku karticu.

Pokrenut je postupak protiv saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića. On je u imovinskoj kartici prijavio samo klijet i vinograd. Izvjestiteljica Tončica Božić rekla je da nije prijavio apartman na moru, automobil, OPG, dionice, prihode, poticaje, nekretnine u vlasništvu supruge, njezine dionice i dividende, novi automobil, novi stan…

”Najbolje da dođe, sjedne ovdje s nama i da ispuni tu karticu kako spada”, rekla je. Određena mu je kazna od 12.000 kuna koju može platiti u u 6 rata. Đakić nije želio dati izjavu, ali je priznao da karticu nije ispunio kako treba te je poručio da će platiti kaznu.

U slučaju državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željka Uhlira Povjerenstvo će donijeti odluku nakon što je protiv njega pokrenulo postupak zbog povreda načela jer se nije povukao iz postupka donošenja izmijenjenog zakona o najmu stanova.

Na sjednici će također biti donesena odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu Anke Mrak-Taritaš koja je prijavljena da je, dok je bila ministrica graditeljstva, na otoku Krku pogodovala privatnom investitoru koji je gradio protivno rješenju o gradnji.

Komentiraj