Na Dinari izgorjelo oko 2000 hektara trave i niskog raslinja

U velikom šumskom požaru koji bukti na nepristupačnom terenu Dinare od subote, do sada je izgorjelo oko dvije tisuće hektara trave i niskog raslinja, te je još uvijek aktivan, doznaje se u utorak od splitskih vatrogasaca.

Već četiri dana požar pokušavaju ugasiti pripadnici sinjske Javne vatrogasne postrojbe (JVP), Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Vrlika i Državna intervencijska postrojba (DIP) Split s dva kanadera.

Taj je požar krenuo iz susjedne Bosne i Hercegovine (BiH) proširivši se na Vrliku, Ježević i Dinaru, odnosno nenaseljeni i teško pristupačni dio, pa tako nisu ugroženi ljudski životi ni imovina.

Načelnica općine Kijevo, Lidija Slavić, još je jednom sinoć putem medije upozorila da se radi o području u kojem gore prirodna bogatstva, te raznolika flora i fauna, kao i da se čeka da dobiju zaštitu kao park prirode. Rekla je da su ondje zabilježili 1219 biljnih vrsta i podvrsta, 69 endemskih, 384 bezkralježnjaka, 20 endemskih, 24 vrste gmaza, sedam vrsta vodozemaca, 36 vrsta sisavaca i 176 vrsta ptica.

Komentiraj