HINA/ Baldo MARUNČIĆ

Na devetom “Kinookusu” u konkurenciji dvadesetak filmova

Deveto izdanje Kinookus Food Film Festivala s temom “Muzika hrane” održat će se od 28. lipnja do 1. srpnja 2018. godine na pet lokacija u Stonu i Malom Stonu, a za nagrade Velika i Mala Kamenica ove će se godine boriti dvadesetak dugometražnih i kratkometražnih filmova, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare u Dubrovniku.

Koordinator festivala Ivo Kara-Pešić rekao je kako tema ovogodišnjeg festivala promišlja odnos hrane i glazbe. “Ideju smo dobili zahvaljujući filmu ‘Mugaritz BSO’, koji je 2013. godine osvojio Veliku Kamenicu, a koji je na prekrasan način pokazao kako se jedan vrhunski chef inspirira glazbom u kuhinji, a glazbenik kreacijama tog kuhara. Ove godine prvi put imamo isključivo hrvatske premijere filmova koji će se boriti za Veliku i Malu kamenicu”, rekao je Kara-Pešić.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević istaknula je kako festival već godinama obogaćuje kulturnu ponudu Stona i Malog Stona, a poseban je jer povezuje male proizvođače te čuva baštinu. “Sve što činite potiče nas da vas podržavamo. Vraćate ljepotu prošlosti kulturne i prirodne baštine, kao i gastronomije kroz jelovnike izgubljenih vremena”, rekla je Marević.

V. d. pročelnika županijskog upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić podsjetio je kako je županija na samom početku prognozirala uspješnost festivala, što se pokazalo točnim zahvaljujući trudu organizatora.
Napomenuvši da festival uvijek pruža veliko bogatstvo događaja, Klaić je istaknuo kako je Ston pravo mjesto za festival koji predstavlja zanimljiv spoj gastronomije i filma.

Filmski dio festivala počinje u četvrtak, 28. lipnja na glavnom trgu u Stonu, a pobjednički filmovi bit će proglašeni u nedjelju, 1. srpnja na svečanosti zatvaranja. Popratni program uključuje predavanja te tržnicu ekoloških proizvoda, a svi događaji su besplatni.

Kinookus Food Film Festival organizira udruga Kinookus. Direktor festivala je Marijan Kocković, umjetnička direktorica Ines Vasiljević, koordinator Ivo Kara-Pešić, izbornica Lea Stjepović, urednica sekcije “Kinopokus” Ivana Selmani, a urednik sekcije “Nevigjeno” Ivan Vigjen.

Komentiraj