Na današnji je dan 1939. bila premijera filma Zameo ih vjetar

Slavna je to američka ljubavna povijesna drama iz 1939. godine koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hare koja odrasta tijekom i nakon Američkog građanskog rata, te se zaljubi u Rhetta Butlera.

Za ulogu razmažene kćeri vlasnika plantaže Scarlett O’Hare borile su se mnoge slavne glumice onoga vremena, a cijeli proces trajao je duže od dvije godine. Štoviše, snimanje filma je započelo prije nego što je studio donio tu odluku. Na testovima pred kamerama pojavilo se čak tridesetak dama, a uloga je na kraju dodijeljena britanskoj ljepotici Vivien Leigh, koja je osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu.

Za autentičnost filma bilo je iznimno važno da Rhett Butler izgovori legendarnu rečenicu: “Frankly my dear, I don’t give a damn”. Cenzorima se nije svidjela riječ damn (prokleto), ali producenti nisu željeli odustati i prepraviti je u ‘I don’t care’ (nije me briga), te su zbog jake upornosti ipak dobili tu bitku.

Komentiraj