Na današnji je dan 1888. Vincent van Gogh odrezao svoje uho

Vincent van Gogh si je možda odrezao uho nakon što je doznao kako će mu se brat oženiti – pokazuju nova istraživanje o okolnostima pod kojima je tada nepoznati umjetnik počinio jedno od najslavnijih djela samosakaćenja. Pisac Martin Bailey, istražujući za svoju knjigu ‘Starry Night: Van Gogh at the Asylum’, otkrio je kako je Van Gogh 23. prosinca 1888. dobio od svojeg brata pismo u kojem ga obavještava da će se oženiti. Theo Van Gogh bio je bratov najbliži prijatelj i jedini izvor prihoda za život, s obzirom da mladi umjetnik do tada nije prodao niti jednu sliku. Vincenta je vijest o bratovom vjenčanju teško pogodila. Bio je zabrinut da će bratova supruga ugroziti njihov odnos, te da si više neće moći priuštiti uzdržavati brata kada će imati ženu i djecu.

Povjesničari su do sada smatrali kako je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom, a da je za bratovo vjenčanje doznao tek naknadno. No, Bailey je predstavio uvjerljivu teoriju da je za svadbu doznao ranije tog dana. Van Gogh je nakon rezanja uha završio u bolnici, a nakon oporavka nastavio je slikati do svojeg samoubojstva, dvije godine kasnije.

Danas je jedan od najslavnijih svjetskih slikara, no u svoje je vrijeme bio gotovo potpuno anoniman. Od četvero novina koje su objavile vijest o njegovom rezanju uha, dvoje su krivo napisale njegovo ime, a treće su tvrdile da je Poljak.

Komentiraj