ZVIJEZDA: Katharine Hepburn, žena izvan svog vremena

Rođena je 12. svibnja 1907. godine u Hartfordu (Connecticut). Bila je velika filmska zvijezda, televizijska i kazališna glumica poznata po oštroumnosti, neovisnosti i otmjenosti.

Katharine potječe iz bogate i otmjene obitelj, otac joj je bio urolog, a majka aktivistica za ženska prava. Roditelji su je uvijek ohrabrivali da izrazi svoje mišljenja o svim društvenim i političkim temama. O svojoj liberalnoj obitelji Hepburn je svojedobno izjavila: „Mnogi su nas prezirali, ali smo uživali u tome”.

Unatoč velikoj popularnosti, nije baš uvijek bila omiljena, a naročito je odbijala publiku ekscentričnim stavom prema rodnom identitetu, seksualnosti i slavi. Nosila je staru odjeću, nije se šminkala i vozila se kamionetom. Zaljubljivala se u oženjene muškarce, borila se protiv svojih kompleksa i utjehu nalazila u nježnim vezama sa ženama.

Njezino nekonformističko, antiholivudsko ponašanje izvan filma koje ju je učinilo jednom od omiljenih filmskih zvijezda i ikonom feminizma, nije odgovaralo ni šefovima studija. Iako je bila tvrdoglava, njezina radna etika i talent bili su neporecivi, a godine 1933. Hepburn je osvojila prvog Oscara za najbolju glumicu za izvedbu u filmu Jutarnja slava. Iste godine Hepburn je utjelovila Jo u filmskoj ekranizaciji Malih žena, koji je srušio sve rekorde na box-officeu.

Godine 1935. Hepburn je osvojila drugog Oscara za ulogu u filmu Alice Adams. Treći Oscar došao je za film Pogodi tko dolazi na večeru (1967.), a četvrti za ulogu u filmu Ljetnikovac na Zlatnom jezeru iz 1981. godine.

Komentiraj