Na današnji dan prije dvije godine umro je Johnny Hallyday

Francuski pjevač i glumac rođen je 1936. godine, a umro 6. prosinca 2017. Bio je francuska verzija Elvisa Presleya, te ostao najveći izvođač rocka u Francuskoj.

Ali ni 18 platinastih izdanja i prodaja ploča koja prelazi brojku od 100 milijuna, nisu mu donijeli jednaku internacionalnu slavu, premda je krajem 1960-ih surađivao s nekim planetarno slavnim rock imenima kao što su Jimmy Page, Peter Frampton, te Steve Marriott i Ronnie Lane iz Small Facesa, a legendarna je priča da mu je u listopadu 1966. predgrupa bio The Jimi Hendrix Experience.

Između 1965 i 1980. bio je oženjen za Sylvie Vartan, u to vrijeme vrlo popularnu pjevačicu bugarskog porijekla u Francuskoj, pa su zajedno bili najveći francuski zabavljači. Kako je bio slavan uglavnom na frankofonom području i nekim dijelovima Europe, anglosaksonski mediji zvali su ga “najpoznatijom rock zvijezdom za koju nikad niste čuli”. Uprkos tome, na međunarodnom nivou on je i dalje smatran jedinim muzičarem izvan engleskog govornog područja koji je imao široku popularnost.

Dekretom francuskog predsjednika Jacques Chiraca 1996. Johnny Hallyday nagrađen je Ordenom Legije časti za doprinos francuskoj kulturi.

Komentiraj