U siječnju 2016. umro je Alan Rickman

Bio je prepoznatljiv mnogim generacijama zahvaljujući posljednjim ulogama u filmskom serijalu o čarobnjaku Harryju Potteru. Međutim, iza njega je doista niz kazališnih predstava, ali i filmova još otkad je prihvatio prvu ulogu na velikom platnu 1988. godine u filmu ‘Umri muški’ gdje je glumio Hansa Grubera. Mnogi se sjećaju uloge zloglasnog šerifa od Nottinghama u filmu ‘Robin Hood, Prince of Thieves’ iz 1991. godine ili one Rasputina u HBO-ovom filmu iz 1995. Igrao je i ‘muža na platnu’ Emme Thompson u filmu ‘Love, Actually’ 2003. godine.

Rickman je tijekom cijelog svog života bio politički aktivan. Kako je sam jednom prilikom rekao, rodio se ‘kao član laburista’ i uvelike je pomagao razne humanitarne organizacije koje pomažu mladim umjetnicima u osiromašenim zemljama. Smatrao je da svrha umjetnosti nije samo zabava, već i edukacija pa je jednom prilikom rekao: ‘Talent je genetska slučajnost, ali i odgovornost!’

On i supruga Rima Horton bili su zajedno još od tinejdžerskih dana. Ona se bavila ekonomijom i bila je vijećnica laburista. Oženili su se tek 2012. premda su bili zajedno od 1965.

Za ulogu u ‘Rasputinu’ osvojio je Zlatni globus i Emmy, nagradu BAFTA za ulogu u ‘Robinu Hoodu’, dok Oscara nikad nije osvojio. No, kako je sam jednom prilikom istaknuo: ‘Uloge osvajaju nagrade, a ne glumci’, i nije se pretjerano time opterećivao.

Umro je 14. siječnja 2016., u 70. godini života, a njegova velika prijateljica Emma Thompson je tom prilikom rekla: “Ono čega ću se uvijek sjećati su njegov humor, inteligencija, mudrost i ljubaznost. Umio je samo pogledom ili s par riječi da vas podigne i da se osjetite dobro. Bio je moj saveznik u životu, umjetnosti i politici.”

Komentiraj