Na današnji dan 2010. umro je Blake Edwards

Američki filmski redatelj Blake Edwards, autor filmova Doručak kod Tifanija, Pink Panter, Viktor/Viktorija i 10, preminuo je 15. prosinca u Kaliforniji u 89. godini. Njegova supruga, glumica Julie Andrews bila s njim do posljednjeg trenutka.

Edwards nikada nije dobio Oskara za filmove, ali mu je uručena počasna nagrada Američke filmske akademije 2004. godine za “izvanredno cjelokupno djelo”.

Iako u poodmakloj dobi, radio je na dva mjuzikla za Broadway, od kojih je jedan zasnovan na filmovima iz serijala Pink Panter, a drugi je komedija čija je radnja smještena u vreme prohibicije. Govorio je da čovjek, što je stariji i očajniji, treba više raditi.

Posebno čuven po komedijama, Edwards je poticao iz filmske obitelji, a veliki dio djetinjstva proveo je gledajući Chaplina, Keatona, Laurela & Hardyja. Kasnije je izjavio da je vještinu stvaranja komičnih likova učio i savladavao kroz praksu, a nikada nije bila instinktivna. Edwards je smatran posebno stručnjakom za komediju, a prije nego što je postao redatelj, bavio se i glumom i radio kao scenarist na televiziji.

Edwards i Julie Andrews bili su u braku od 1969. godine, a imaju dvoje posvojene djece iz Vijetnama, uz još dvoje iz Edwardsovog prvog braka. Njegova kćer Jennifer je glumica i igrala je u nekoliko filmova koje je on režirao.

Komentiraj