Na današnji dan 1994. umrla je Sylva Koscina (Silva Košćina)

Rođena je u Zagrebu 22. kolovoza 1933., a rodom je iz splitsko-trogirske obitelji. Bila je talijanska manekenka i glumica, koja je uživala veliku popularnost 1950-ih i 1960-ih. Neki izvori navode da je bila kćer Grka i Poljakinje. No kako bilo, u Italiju se preselila kao tinejdžerica, odmah nakon Drugog svjetskog rata. Živjeli su prvo u Bergamu, zatim u Bresciji i Anconi da bi se skrasili u Napulju gdje je Silva provela mladost.

Atraktivna, prosperitetna i fotogenična tijekom studija na Napuljskom univerzitetu nakon što je osvojila titulu Miss Italije 1954. započela je manekensku, a potom glumačku karijeru, ostvarujući  zapaženu ulogu 1955. u filmu Il ferroviere s popularnim talijanskim glumcem Totom.
Popularnost joj je  donijela uloga princeze Iole u povjesnom filmu Le fatiche di Ercole, te učinila jednom od najvećih zvijezda italijanske kinematografije. Radila je s velikim režiserima poput Fellinija, Bologninija, Risija…

Godine 1969. je nastupila u ulozi partizanke Danice u filmu Bitka na Neretvi i stekla veliku popularnost širom Jugoslavije.

Komentiraj