Na današnji dan 1988. umro je glumac Milan Srdoč, jedan od najboljih filmskih epizodista

Srdoč je bio jedan od poznatijih komičara u jugoslavenskoj poslijeratnoj kinematografiji. Rodio se 3. siječnja 1920. godine u Rijeci kao sin brodokovača, a odrastao na beogradskoj periferiji gdje je izučio tokarski zanat u brodogradilištu na Čukarici. Nastupio je u četrdesetak filmova.

Krajem ’70-ih, tijekom najplodnijeg perioda u svojoj karijeri, Milan je odlučio sebi ispuniti veliku želju – napraviti kuću, ljetnjikovac na Hvaru. Kupio je zemljište i počeo izgradnju. Kažu da je mnogo toga sam napravio: stol i stolice, vrata, prozore i još koji komad stolarije – to je svojim rukama radio. A nije ni čudo, mladost je proveo i izdržavao se radeći zanatske poslove. Govorio je da će, čim ode u penziju,  ravno na Hvar. Milan je s obitelji živio u centru Beograda, u zgradi u čijem prizemlju je kafana “Proleće”.

A onda je iznenada umro, na pravoslavni Božić 1988. godine. Penzionerski dani u miru i ljepoti jadranskog otoka s mirisom lavande ostali su Srdočeva neispunjena želja. Imao je 68 godina.

Komentiraj