Na današnji dan 1976. umrla je Agatha Christie

“Kraljica krimića” , britanska spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie umrla je 12. siječnja 1976. godine u svojoj 86. godini života. Rođena je kao Agatha Miller 1890. godine, a 1914. se udala za svog prvog muža Archieja Christieja čije prezime je zadržala nakon razvoda 1928. godine.

U zapletu poput onih u svojim romanima, Agatha je 1926. godine nestala na punih 11 dana. Spisateljici je u to turbulentno vrijeme umrla majka te je otkrila da muž ima aferu tako da je samo sjela u svoj automobil i nestala. Auto je pronađen napušten i policija se već bojala najgoreg, no 11 dana kasnije Christie se pojavila u hotelu Old Swan nikada ne otkrivši gdje je bila. Zanimljivo je kako se u hotel prijavila s prezimenom muževe ljubavnice.

Godine 1930. udala se po drugi put. Njen odabranik bio je arheolog Max Mallowan kojeg je upoznala na arheološkom iskopavanju kao entuzijastični arheolog amater. On je svoj viteški čin primio 1968. zbog zasluga na polju arheologije, dok je Agatha imenovana titulom Dame tri godine kasnije. Time su postali svojevrstan “power couple” svog vremena.

Komentiraj