Na 48. dodjeli 1976. godine svi su glavni Oscari završili ‘u kukavičjem gnijezdu’

48. dodjela Oscara na kojoj je film ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ ostvario fenomenalan uspjeh, održana je 29. ožujka 1976. godine. ‘Let iznad kukavičjeg gnijezda’ (eng. One Flew Over the Cuckoo’s Nest) je film Miloša Formana iz 1975. s Jackom Nicholsonom i Louise Fletcher u glavnim ulogama. Film je adaptacija istoimenog romana Kena Keseyja.

‘Kako bi izbjegao teški rad kao dio nove zatvorske kazne, Randle Patrick McMurphy, nadimka Mac, (Jack Nicholson) izaziva ekscese. Zbog toga ga pošalju u mentalnu instituciju kako bi ga evaluirali i poslije dali odgovarajuću terapiju. Međutim, Mac je psihički zdrava osoba pragmatične naravi koji je u životu pokušao najjednostavnijim načinima postići što više. Nedugo po ulasku u ludnicu, pokušavaju mu dati lijekove bez ikakvog obrazloženja ili pitanja. Sestra Ratched (Louise Fletcher) kontrolira odjel i vodi grupne razgovore. Diktatorskim pristupom, pomoću argumenta jačeg i odlukama koje se poput dogmi ne smiju preispitivati, održava red. Mac se sprijateljio  s nekoliko pacijenata primjećujući njihov paralizirajući strah od sestre Ratched i njezinih nehumanih metoda. Ne poznajući granice do koje je ona spremna ići, Mac ohrabruje nove prijatelje na revolt i razvija s njima mogućnost slijepog odbijanja njezinih direktiva. Sestra, navikla da sama lako uvodi željeno stanje na odjel, stalno kažnjava pacijente, bilo na izravan ili neizravan način. Njezino zlostavljanje  će dovesti do nemilih događaja na odjelu koji će izazvati burne reakcije.’

Inače, to je jedan od tri filma koji je osvojio svih pet glavnih Oscara (najbolji film, glavni glumac, glavna glumica, redatelj, scenarij). Godine 1934. tu je čast imao film ‘Dogodilo se jedne noći’, a 1991. film ‘Kad jaganjci utihnu’.

Komentiraj