U travnju 1974. ABBA je pobijedila na Euroviziji

Bila je to 19. Eurovizija. Održana je 6. travnja 1974. u ljetovalištu Brighton na južnoj obali Ujedinjenog Kraljevstva. BBC je pristao organizirati natjecanje nakon druge uzastopne pobjede Luksemburga, jer Luksemburg više financijski nije mogao. Pobijedila je švedska grupa ABBA s pjesmom “Waterloo”, a grupa je postala jedna od najpopularnijih grupa svih vremena.

Jučer je 70. rođendan proslavila Agnetha Fältskog, jedna od pjevačica tog švedskog pop sastava. Njezin život obilježile su brojne katastrofe – dva teška propala braka, ljubavne afere, prometna nesreća kada je izletjela iz autobusa tijekom solo turneje, brojne fobije i depresija, samoubojstvo njezine majke, a odmah zatim i smrt njenog oca, te ugnjetavanja “bolesno obsjednutih obožavatelja”.

A ’70-ih je bila jedno od najpoznatijih lica na cijelom planetu. Njezin nevin izgled, rajski glas, lijepa plava kosa i divna figura izluđivali su muškarce diljem svijeta. Objektivni nisu mogli ostati ni novinari, koji su u svojim intervjuima opisivali da bi im se “temperatura tijela vrtoglavo povisila” kada bi ona ušetala u prostoriju ili kako su bili očarani “njezinom putenom kožom boje breskve i predivnim kovrčama”.

Komentiraj