Na današnji dan 1964. ubijen je kralj soula Sam Cooke

Utjecajan kao pjevač i kompozitor, bio je poznat i kao kralj soula zbog njegovog karakterističnog vokala i važnosti u okviru popularne muzike. Njegov pionirski doprinos soul muzici doprinio je usponu Arethe Franklin, Bobby Womacka, Al Greena, Curtis Mayfielda, Stevie Wondera, Marvin Gayea, te popularizirao izvođače kao što su Otis Redding i James Brown.

Cooke je imao 30 US Top 40 hitova između 1957. i 1964., plus još tri posthumno. Glavni hitovi poput You Send Me, A Change Is Gonna Come, Cupid, Chain Gang, Wonderful World i Twistin’ the Night Away su neki od njegovih najpopularnijih pjesama. Cooke je također među prvim modernim crnim izvođačima i kompozitorima koji je imao učešće i u poslovnom dijelu svoje muzičke karijere. On je osnovao izdavačku kuću, te je također aktivno sudjelovao u pokretu za građanska prava.

Bertha Franklin, direktorica motela Hacienda u Los Angelesu, Kalifornija, 11. prosinca 1964. ubila je 33-godisnjeg Cookea. Nakon istrage, sud je donio presudu da je Cookeovo ubojstvo bilo opravdano. Svih ovih godina okolnosti njegove smrti dovode u pitanje članovi njegove obitelji i njegovog širokog kruga prijatelja i poznanika.

Komentiraj