Na današnji dan 1945. rođen je Dragan Holcer

Bio je kapetan Hajduka i dirigent njegove obrane početkom ’70-ih kada je Hajduk osvojih tri naslova prvaka Jugoslavije i tri jugoslavenska kupa. No, i njegova životna priča bila je izuzetno zanimljiva.

Njegov otac Franc Holcer bio je Slovenac, a majka Ida Orelli bila je Talijanka. Rodio se u njemačkome mjestu Zwieselu, gdje je majka, zajedno s tri kćeri i s njim u trbuhu, bila u logoru. Odrastao je u Nišu, a najveći dio života proveo u Splitu.

“U meni su geni mojih predaka Slovenaca, Talijana i Austrijanaca, jer mi je jedna baka bila Austrijanka, ali ja se osjećam Splićaninom. Split je moj grad, u njemu sam doživio svoje najveće radosti, u njemu živim od 1967. godine i bez ikakvog utiravanja fetivim Splićanima, jer za to nemam nikakve potrebe, osjećam se kao dio njih.
Bilo je puno toga filmskog u mojoj obitelji i prije moga rođenja. Moj djed po majčinoj strani, Talijan Massimo Orelli, oženio je Austrijanku Mariju Glazer, a kako se, među ostalim, bavio i izgradnjom željezničkih pruga, otišao je s obitelji u Srbiju graditi željezničku prugu Niš–Skoplje. Tamo je iz slovenskog mjesta Skoke, po istom poslu otišao i moj otac, Slovenac Franc Holcer. Moj Franc i moja Ida, kći Massima Orellija, tamo su se upoznali, zaljubili, vjenčali i prije moga rođenja dobili tri kćeri – Karolinu, Anđelku i Elizabetu.
Pred strahotama Drugog svjetskog rata vratili su se u Sloveniju, otac je otišao u partizane, a majka s tri kćeri i sa mnom u trbuhu bila je kod kuće. Kako je pomagala partizanima, Nijemci su jednom upali u našu kuću, majka nije bila doma, skupili su sve tri sestre i odveli na vlak. U međuvremenu su susjedi to javili majci, ona je trčeći uspjela doći na željezničku stanicu, našla je svoje kćerie, ukrcala se s njima i sve četiri su odvedene u njemački logor Zwiesel.
U tome mjestu, istina ne unutar logora, nego u mjesnoj bolnici, rodio sam se 19. siječnja 1945. godine. Otac je poginuo u partizanima, i to u Sloveniji, jedna ulica u mjestu Skoke dobila je po njemu ime – Holcerjeva ulica. A moja majka, s nas četvero djece, otišla je živjeti kod svoje neudane sestre Jelene u Niš. Pamtim iz najranijega djetinjstva da su obje radile u Tvornici duhana Niš.”

Komentiraj