Na današnji dan 1944. nestao je Glenn Miller

Hladnog i maglovitog jutra 15. prosinca 1944. iznad La Manchea nestao je jednomotorni zrakoplov. U to ratno doba ne bi se pridavala važnost nestanku ovog malenog zrakoplova da u njemu nije bio Glenn Miller, vođa “Big banda” američkog zrakoplovstva i jedan od najpoznatijih glazbenika svog vremena. Miller je bio trombonist, aranžer i dirigent, a vodio je i vlastiti veliki orkestar karakteristična zvuka. Popularnost je stekao u razdoblju neposredno prije Drugoga svjetskog rata.

Na vrhuncu slave 1942. Miller se pridružio američkim zračnim snagama. Dobio je čin bojnika i na europskoj bojišnici zabavljao vojnike u trenucima predaha. Nakon što je u Velikoj Britaniji održao više od 800 koncerata, pripremao se za božićni koncert koji je trebao izvesti za američke vojnike u Parizu. S obzirom na to da nitko nije stigao na odredište, pokrenuta je istraga te je zaključeno da se zrakoplov najvjerojatnije srušio zbog skupljanja leda na krilima.

S obzirom da letjelica nikada nije pronađena ubrzo su s pojavile razne teorije o nestanku poznatoga glazbenika. Neki su tvrdili da su Millerov avion pogodili saveznički bombarderi oslobađajući se bombi koje nisu bacili nad Njemačkom. Drugi su bili skloniji ideji da je ubijen zbog špijuniranja za Sovjetski Savez, a prema trećoj teoriji Miller je pronađen mrtav u jednome pariškom bordelu, no to je zbog njegove popularnosti navodno zataškano. Oni najmaštovitiji govorili su da su Millera oteli svemirci kako bi mogli uživati u njegovoj glazbi.

Komentiraj