Na današnji dan 1920. rođen je Federico Fellini

Talijanski filmski redatelj Federico Fellini rođen je 20. siječnja 1920. godine u Riminiju. Kao  najstariji sin (imao je još mlađeg brata Riccarda i sestru Mariju Magdalenu) bio je ljubimac roditelja koji su sanjali da će im dijete završiti  visoke škole i postati ugledni odvjetnik ili inženjer. Ali Federico je krenuo drugim putem, kasnije je tvrdio da je imao predivne roditelje koji ga ni na što nisu silili i dopustili su mu, iako intimno to nisu odobravali, da izabere vlastiti put u svijet umjetnosti, bez obzira što ga nisu razumijeli, niti ga smatrali sigurnim izvorom egzistencije.

Nakon majčine smrti, s kojom je bio izuzetno vezan, Federico je priznao da si nikada nije oprostio što ju je nehotice povrijedio snimivši svoj, danas kanonski film »Slatki život« (»La dolce vita«), o životu rimskog visokog društva, a koji je crkva zbog navodne skarednosti dočekala na nož i javno osudila kao bogohulan, što je njegovu majku kao istinsku vjernicu teško pogodilo, da bi joj se nakon toga dodatno pogoršalo i inače teško zdravstveno stanje, a nedugo je potom i umrla.

Rimini njegova dječaštva i mladosti ostavio je duboki trag u njegovom stvaralaštvu, a tu atmosferu rodnog mediteranskog gradića genijalno je prenio u svom, mnogi kažu najboljem filmu talijanske kinematografije, u »Amarcordu«, koji danas uživa kultni status. Kao dječak bio je talentiran za slikanje i sklon čitanju, mirno dijete, no kasnije je tvrdio da je u nekoliko navrata pobjegao od kuće i pridružio se cirkusu, kojim je cijelog života iskreno bio fasciniran, posebice akrobatima i klaunovima. Je li se to stvarno dogodilo ili je i to izmislio, danas je nemoguće dokučiti, ali da je taj svijet dobro poznavao i volio, moglo se vidjeti u mnogim njegovim filmovima.

Preminuo je u Rimu 1993. godine.

Komentiraj