Na današnji dan 1915. rođena je Edith Piaf

Kao tinejdžerka Piaf je počela pjevati po kafićima i ulicama Pariza, a njeni biografi pišu “kako je pjevala na način kao što je živjela, a njene pjesme dolazile su iz srca”. U dobi od 19 godina otkrio ju je Louis Leplée, vlasnik kluba Le Gerny, koji joj je i odabrao malu crnu haljinu koja će je obilježiti do kraja karijere.

Njena velika ljubav, boksač Marcel Cerdan, tragično je preminuo u avionskoj nesreći 1949., na vrhuncu njihove romanse. S njim je imala vrlo javnu vezu unatoč tome što je on imao ženu i djecu. Cerdan je, usprkos strahu od letenja, tog dana sjeo na zrakoplov i pošao je iznenaditi tijekom njezinog nastupa u New Yorku 1949. Zrakoplov se zabio u planinu Monte Redondo i svih je 48 putnika poginulo. Edith je nakon što je čula vijest izašla na pozornicu i dvaput se onesvijestila. Uvijek je govorila da je Cerdan bio njezina jedina prava ljubav.

Nakon njegove smrti Piaf se borila s raznim bolestima i ovisnostima, no oduševila je publiku na povratničkom koncertu u pariškoj Olympiji 1960., na kojem je predstavljena pjesma ‘Je ne regrette rien’ (Ne žalim ni za čime), pod čiji bi se naslov mogao svesti čitav njen buran i dramatičan život, okončan u njenoj 48. godini života.

Komentiraj