Na današnji dan 1908. rođena je Simone de Beauvoir

Francuska spisateljica, intelektualka, egzistencijalistička filozofkinja, politička aktivistkinja, feministkinja i društvena teoretičarka rodila se u Parizu 9. siječnja 1908. godine. Njezini roditelji bili su Georges de Beauvoir i Françoise de Beauvoir, a imala je i dvije godine mlađu sestru Hélène, koja će jednog dana postati slikaricom. Budući da su izgubili mnogo materijalnih dobara tijekom Prvog svjetskog rata, obitelj se borila kako bi zadržala svoj buržoaski status. Njen djed bankar je bankrotirao i cijela obitelj je zapala u veliko siromaštvo, pa je bila prisiljena preseliti u mali stan i odreći se svakog luksuza i lagodnog života, a njen otac se morao vratiti advokaturi koju je u biti prezirao, jer je bio i ostao glumac u duši.

Otac nije krio veliko razočaranje što nije dobio sina i nasljednika, tako da je u kćerima tražio muške crte, pa je jednom prilikom zadovoljno pohvalio Simoneu riječima: “Imaš mozak muškarca”.
Simone se školovala u Katoličkoj školi za djevojke, jer je u to vrijeme ta institucija smatrana idealnim mjestom za mlade djevojke kojima je jedini cilj u životu da budu dobre supruge, majke i domaćice, dok se obrazovanju nije posvećivala posebna pažnja.

Ipak, Georges de Beauvoir prenio je kćerima i ljubav prema umjetnosti, kazalištu i književnosti i mnogo je ulagao u njihovo obrazovanje tvrdeći da ih samo to može da izvući iz siromaštva.

Komentiraj