Na današnji dan 1895. bila je premijera ‘Idealnog muža’

‘Idealni muž’  (An Ideal Husband) je komedija irskog pisca Oscara Wildea premijerno izvedena u Londonu 13. siječnja 1895. godine. Radnja je smještena u visoko londonsko društvo i prikazuje kako ugledni političar Sir Robert Chiltern postaje predmetom ucjene, te kako ga iz nevolja pokušavaju izbaviti supruga i prijatelji.

Predstava je postavljena nedugo prije nego što je izbio homoseksualni skandal zbog kojeg će Wilde završiti u zatvoru, nakon toga se predstava izvodila bez da se spominje ime autora na plakatima. Prvi put je u obliku knjige objavljena tek 1899. godine. Usprkos toga je dobila sjajne kritike, te se smatra jednim najboljih Wildeovih tekstova i jednim od najboljih kazališnih komada viktorijanske ere. Osim što se često postavljao na pozornici, bio je i predmetom četiri filmske ekranizacije.

A priča ide ovako: Chilternov je život savršen zahvaljujući ljubavi njegove inteligentne supruge Gertrude i podršci oštroumne sestre Mabel. Goringov se pak život sastoji od izležavanja, flertovanja s Mabel i izbjegavanja očevih nagovaranja da se oženi. Životi obojice potpuno će se izmijeniti dolaskom stare poznanice, gđe Laure Cheveley, koja planira ucjenu. Chiltern bi mogao izgubiti sve što ima, uključujući Gertrude. Njegova supruga i Goring suočeni su s dvojbom zbog koje bi Goring mogao izgubiti Mabel. Dok se gomilaju primjedbe i laži, otkriva se da savršen muškarac ipak ima mana, da onaj nesavršeni mora učiniti nešto dobro, a sve se vrti oko pitanja kakav je to idealan muž.

Komentiraj