Na današnji dan 1875. rođena je Mileva Marić Einstein

Mileva Marić-Einstein rođena je 19. prosinca 1875. i prva je žena Alberta Einsteina, jednog od najgenijalnijih ljudi 20. stoljeća. Postoje neke tvrdnje da je baš ona doprinijela ranim Einsteinovim radovima, ali je stupanj njenog sudjelovanja u otkrićima nepoznat i predmet je brojnih polemika.

Mileva Marić je rođena u bogatoj obitelji  u Titelu u Vojvodini (tada dio Austro-Ugarske) kao najstarija od troje djece u obitelji oficira austro-ugarske vojske. Prilikom rođenja Milevi je iščašen kuk, tako da joj je lijeva noga bila kraća. Ubrzo nakon njenog rođenja, njen otac je završio vojnu karijeru i dobio je posao u sudu u Rumi, a kasnije u Zagrebu. Mileva je imala mlađu sestru Zorku i brata Miloša. Mileva je 1886. godine krenula u žensku gimnaziju u Novom Sadu, a 1888. je prešla u gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, gjde je maturirala 1890. godine kao najbolja u razredu iz matematike i fizike. Od 1890. je pohađala Kraljevsku srpsku školu u Šapcu. Kada se preselila u Zagreb, dobila je specijalnu dozvolu da bi išla u školu u koju su išli samo dječaci.

U ljeto 1896. upisala je studije medicine na Univerzitetu u Zurichu u Švicarskoj. Onda se prebacila na Državnu politehničku školu na studije matematike i fizike. Ona je bila tek peta žena koja je bila primljena u ovu školu. Jedan on njenih kolega na predavanjima iz fizike je bio Albert Einstein, koji je tada imao 17 godina. Prve dvije godine studiranja su bile vrlo uspješne za Milevu. Jedan semestar je provela u Haidelbergu. Dok je bila odsutna dopisivala se sa Albertom, koji joj je napisao da mu nedostaje. U Zurich se vratila 1899. i njihova veza je planula. Milevini roditelji se nisu protivili toj vezi, znajući da su njene šanse za brak bile male zbog  bolesti. Međutim, Einsteinovi roditelji su se protivili jer je bila tri i pol godine starija od njega i nije bila Židovka.

Komentiraj