Na današnji dan počela je gradnja Transsibirske željeznice, očaravala je generacije putnika

Dana 31. svibnja 1891. počela je izgradnja Transsibirske željeznice. To je mreža željezničkih pruga kroz Euroazijski kontinent, koja spaja europski dio Ruske Federacije, glavna industrijska područja i prijestolnicu sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Duljina željeznice iznosi točno 9288,2 kilometara, a prolazi čak deset vremenskih zona. Također, Transsibirska željeznica je najdulja željeznička pruga na svijetu.

Manje poznato svima je to da je Transsibirska željeznica samo jedna linija velike željezničke mreže. Postoje tri linije – Transsibirska linija, Transmandžurska linija i Transmongolska linija. Transsibirska linija, prolazi od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Transmandžurska linija se podudara s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaya, oko 1000 km istočno od Bajkalskog jezera. Odavde pruga dalje nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu, dok se Transmongolska linija podudara s Transsibirskom do grada Ulan Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan Ude, pruga nastavlja dalje prema glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru, a svoj put završava kao i Transmandžurska linija u Pekingu.

Transsibirska željeznica je očaravala mnoge generacije koje su slušale priče o putovanjima ovom, tako posebnom željeznicom, koja nije klasično prijevozno sredstvo, već prijevozno sredstvo s novim pogledom na putovanje.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner