Davor Puklavec/PIXSELL

Na Cvjetnom trgu obilježen Dan dojki i BRA day

Prvi puta u Hrvatskoj u subotu je obilježen Dan dojki i Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke (BRA day), javnozdravstvena akcija kojoj je cilj prije svega educirati žene o tom kako sačuvati zdrave dojke, ali i osvijestiti ih da imaju pravo na rekonstrukciju ako im je oboljela dojka uklonjena zbog raka, koju pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U Hrvatskoj je pojavnost raka dojke u porastu pa godišnje oboli oko 2.500 žena, a umre njih oko tisuću.

BRA day prvi je puta obilježen u Kanadi prije pet godina, a njime se promovira potreba multidisciplinarnog pristupa liječenju i okupljanje liječnika svih specijalnosti koji su uključeni u dijagnostiku i liječenje raka dojke.

“Ova akcija ide korak dalje i želi povećati svijest kod žena o mogućnosti potpune rekonstrukcije dojke nakon operativnih zahvata njihova uklanjanja, a čije troškove snosi HZZO. Dobar dio žena to ne zna i treba ih upoznati s tim, jer je u liječenju izuzetno važan psihološki moment i pružanje mogućnosti  za normalan nastavak život jer otkriće bolesti ne znači kraj već početak jedne borbe koji treba završiti s rekonstrukcijom i potpunim izlječenjem”, izjavio je ministar zdravlja Dario Nakić koji je prisustvovao akciji na Cvjetnom trgu.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum kazala je kako unatoč svim javnopreventivnim aktivnostima i dalje imamo puno žena koje boluju od te teške bolesti a osobito onih kod kojih se kasno dijagnosticira.

Žene, kaže, treba osvijestiti o potrebi obavljanja mamografskih pregleda, ali i dati im do znanja da postoji mogućnost rekonstrukcije dojki koja ženi vraća normalne fizičke osobine i omogućuje u tom smislu normalnu kvalitetu njihova života.

“Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pregledao je gotovo 42.000 žena u svom mobilnom mamografu. Kod gotovo 400 njih je dijagnosticirana zložudna boelsti, a sumnja na nju bila je kod gotovo 10.000 žena.

Nas zabrinjava da je više do 40 posto tih žena prvi puta došlo na pregled mamografom”, rekla je Šitum.

Tijekom akcije u kojoj su svi zainteresirani mogli porazgovarati sa stručnjacima i dobiti informacije o raku dojke, Zagrepčanke su imale mogućnost obaviti i besplatni mamografski pregled u pokretnom mamografu ili se naručiti za pregled dojki u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Komentiraj