Na crnogorskim granicama pojačan pritisak ilegalnih migranata

EPA/JOHAN BEN AZZOUZ

Granična policija Bosne i Hercegovine od prosinca 2017. evidentirala je pojačan pritisak ilegalnih migranata iz Crne Gore, koji je nastavljen i u prvim mjesecima ove godine, rekle su u subotu crnogorske sigurnosne službe.

” U siječnju i veljači 2018. evidentirano je 146 ilegalnih prelazaka državne granice, a od ilegalnog ulaska u BiH odvraćeno je 325 osoba“, rekle su službe u odgovoru novinarima crnogorskog javnog servisa, koji su obišli pogranična područija preko kojih, kako kažu, vodi nova takozvana južna migrantska ruta.

Službe ocjenjuju kako se “više ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, već o sve organiziranijim i češćim pokušajima ulazaka migranata u BiH iz pravca Crne Gore”.

Ta ruta, kako je nedavno objavio Jutarnji list, polazi iz Grčke skreće prema Albaniji te iz Crne Gore preko mjesta Nudo ulazi u Aranđelovo i Trebinje u BiH. Koridor kroz Hrvatsku, prema navodima Jutarnjeg lista ide kroz Karlovačku županiju, a u Sloveniju ulaze preko rijeke Kupe.

Novinari su posjetili pogranična mjesta Nudo i Aranđelovo i dobili potvrdu mještana da su vidjeli migrante. Kažu da se uglavnom kreću noću, ponekad i glavnom cestom, ali najčešće šumskim stazama izbjegavajući službene granične prijelaze između Crne Gore i BiH.

“Niti oni koga diraju, niti uznemiravaju, vjerojatno ljudi bježe od nesreće”, kazala je mještanka crnogorskog sela Nudo, Svetlana Gluščević

Mještanin hercegovačkog sela Aranđelovo Jeremija Lojpur sumnja da se iza svega krije unosan posao. “Idu ovim glavnim putem Nikšić – Trebinje, njih desetak. Logično je zaključiti da ih je netko tu prevezao na desetak kilometara od granice, jer ako bi ih netko uočio odmah poslije pozvao bi policiju”, kaže Lojpur.

I podatci crnogorske granične policije upućuju na to da je došlo do otvaranja novog kraka migrantske rute.

“U prošloj godini prihvatili smo 176 osoba koje su vraćene iz Republike Hrvatske i 248 iz BiH”, kazao je za televiziju Crne Gore Vesko Damjanović – pomoćnik direktora crnogorske granične policije.

Damjanović se požalio da se sporazum o readmisiji ilegalnih imigranata između Crne Gore i Albanije ne poštuje u potpunosti. “Mi osobe koje su ušle u Crnu Goru iz pravca Albanije, a ne zatraže azil na teritoriju Crne Gore, pokušavamo po skraćenom postupku vratiti u tu zemlju, ali ih albanski službenici ne prihvaćaju, jer navodno nisu evidentirani u toj zemlji”, kaže Damjanović.

Crnogorska granična policija je tijekom 2017. zabilježila 614 ilegalnih prelazaka granice, dok je azil u Crnoj Gori prošle godine zatražilo 849 osoba. “U 2016. bilo je 34 tražitelja azila, što znači da je u prošloj godini njihov broj gotovo utrostručen”, kaže Damjanović.

Prema njegovim riječima migranti iz Albanije u Crnu Goru ulaze nedaleko od graničnog prijelaza Bozaj, koji se nalazi 15 kilometara od Podgorice. Koriste teško pristupačne terene. Obično se iz albanskog pograničnog sela Brigje pređu u podgoričku gradsku općinu Tuzi, gdje u vjerskim objektima zatraže pomoć.

Potvrđuje to i imam Ćazim Begove Džamije, Islam Pepić.

“Dolaze, vidi se na njima trag dugog putovanja, umorni, gladni. Često smo ih nalazili oko džamije, tu spavaju. Valjda dođu u kasno doba noći, a mi džamije zatvaramo jer noćni boravak ne dozvoljavamo iz higijenskih i sigurnosnih razloga”, kazao je Pepić.

U crnogorskoj graničnoj policiji tvrde da migranti koji ilegalno uđu u Crnu Goru ne žele ostati u toj zemlji, te da centar za tražitelje azila koriste kao predah kako bi nastavili svoj put ka zapadnoj Evropi.

Komentiraj