Na Cresu otkrivene tri žive periske: Dvije je pronašao austrijski bračni par posvećen njihovom očuvanju

U protekla dva tjedna na Cresu su pronađene tri žive periske, a one su trenutno jedine žive periske otkrivene u podmorju tog kvarnerskog otoka. Najzaslužniji za pronalazak dviju živih periski kraj Valuna su Jutta i Mario Hofer, austrijski bračni par koji vodi ronilački centar Diving Cres. Treću živu perisku, onu u brodogradilištu Cres, otkrili su Neno Starčić, vlasnik ronilačkog centra Subseason, i Angela Bradarić iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

Svaku skupinu ronioca koju vode u zaron, Hoferovi upoznaju s projektom ‘Očuvanje plemenite periske u Jadranu’ te masovnim pomorom periski koji je u proteklih pet godina pogodio Sredozemlje. Roniocima pritom daju upute kako prepoznati perisku te provjeriti je li živa.

Tijekom nedavnog rekreativnog ronjenja tako su na duboni između 15 i 20 metara pronašli dvije žive periske koje su udaljene jedna od druge svega 15 metara. Zabilježili su lokaciju, snimili periske i prijavili njihov nalazak. U pregled periski stigli su ronioci Hrvatskog veterinarskog instituta Željko Mihaljević i Angela Bradarić.

Željko Mihaljević, Mario Hofer, Jutta Hofer i Angela Bradarić. PHOTO: HVI

“Ronila sam u morima diljem svijeta, ali ovakvu avanturu nigdje nisam doživjela! S roniocima Hrvatskog veterinarskog instituta krenula sam do lokacije periski u ribarskom brodu po tramontani. Brod lokalnog ribara nije prilagođen roniocima, pogotovo njihovu penjanju natrag na brod, no unatoč tome i neugodnom vjetru željeli smo se uvjeriti kako je riječ o živim periskama. Kad su stručnjaci potvrdili da smo pronašli dvije žive periske, znali smo da nam se sav trud isplatio”, kazala je Jutta Hofer.

Periske su nazvane Ivan i Denise, po roniocima koji su ih prvi uočili.

Jutta i Mario Hofer na Cres dolaze roniti gotovo trideset godina, a otkrića živih periski kruna su njihovih zarona. “Jutta i Mario Hofer na Cres dolaze roniti gotovo trideset godina, a otkrića živih periski kruna su njihovih zarona”, rekla je Angela Bradarić koja je s Nenom Starčićem, vlasnikom ronilačkog centra Subseason iz Malog Lošinja, živu perisku nedavno pronašla u brodogradilištu Cres. Tamo je postavljen kolektor za ličinke periski kako bi se periske mogle uzgojiti u kontroliranim uvjetima te vratiti u prirodu.

Na projektu ‘Očuvanje plemenite periske u Jadranu’ Hrvatski veterinarski institut surađuje s Javnom ustanovom More i krš i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni.

Povratak sa zarona tijekom kojeg je potvrđen pronalazak dviju živih periski. PHOTO: HVI

Komentiraj