Festival tolerancije

Na četiri zagrebačka trga postavljena izložba 'Oni/They'

Na četiri zagrebačka trga postavljeni su portreti četvero izbjeglica s potpisima poznatih hrvatskih fotografa. Izložba ‘Oni/They’ otvorena je u sklopu Festivala tolerancije, koji se održava od 7. do 13. travnja.
Poznati hrvatski fotografi Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec napravili su portrete četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana čija su lica postavljena na četiri zagrebačka trga – bana Jelačića, Petra Preradovića, Republike Hrvatske i kralja Tomislava. Izložba je inspirirana projektom Studija Aleppa pod nazivom ‘Picturing (new) European citizens’, a organizirana je pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice.
Fotografirani izbjeglice imali su svoje karijere i svakodnevicu koje je prekinuo rat, a svoj su novi život zasad pronašli u Zagrebu. Safaa, arhitektica čiji je suprug poginuo u Siriji, izbjegla je sa svoja tri sina, a ovdje se prekvalificira za njegovateljicu. Devetogodišnji Mehdi iz Irana živi s ocem i pohađa osnovnu školu u Zagrebu. Bistri dječak već tečno govori hrvatski, voli nogomet i dobro je prihvaćen u školi…
Svi su fotografi izrazili veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u izložbi. Ivan Posavec, koji je svojedobno pratio muke naših prognanika, kazao je kako ima osjećaj da “nismo ništa naučili iz tog iskustva”. Slično misli i Stanko Herceg, koji ističe kako želi “senzibilizirati mlađe generacije na problem odnosa prema izbjeglicama”. Ana Opalić snimala je portretne sekvence sugerirajući da postoji priča koju ne znamo, a možda bi nas trebala zanimati. Na snimanju je bilo vrlo emotivno, rekla je Mare Milin, naglašavajući kako je izbjeglice fotografirala “ispred bijelog zida čija bi im svjetlina trebala donijeti utjehu i vjeru u bolju budućnost”. Izložba ‘Oni/They’ će biti otvorena do 15. travnja.
Festival tolerancije upravo priprema i izložbu ‘Kao da ih nema: oživljavanje sjećanja na poljske Židove’ koja će biti održana od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s POLIN-om Muzejom povijesti poljskih Židova i Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave bit će predstavljene reprodukcije murala pronađenih po cijeloj Poljskoj, a koji govore o prošlosti tamošnjih Židova.

Komentiraj