FaH/ Damir SENÈAR /ds

Na Broadwayu uskoro prvi a capella mjuzikl

Na Broadwayu će se 11. prosinca održati premijera prvog mjuzikla bez ijednog instrumenta pod nazivom “In Transit”, najavili su njezini autori.

“Mladi broadwayski glumci, njih jedanaest, pjeva, pleše i glumi orkestar, odnosno pjeva a capella”, kaže Kathleen Marshall, redateljica i koreografkinja mjuzikla, trostruka dobitnica nagrade Tony, dodajući da je riječ o posebnom projektu.

Autori mjuzikla su u Marshall, Oskarovka Kristen Anderson-Lopez (Frozen), James-Allen Ford, Russ Kaplan i Sara Wordsworth, a za vokalne aranžmane zaslužan je Deke Sharon (Na putu do zvijezda), koji je umjetnike podučio na koji način glasom imitirati instrumente.

Iako je prije dvadeset godina izveden prvi a capella mjuzikl pod nazivom “Avenue X”, on se prikazivao na Off-Broadwayu čija su sredstva puno skromnija.

Otad je taj glazbeni oblik postao vrlo popularan u filmovima, serijama i glazbenom svijetu općenito. A capella glazba je, primjerice bila je vrlo zastupljena u tv-seriji “Glee” (2009. – 2015.), a albumi američke grupe Pentatonix koja je u izvedbi glazbe koristila samo glasove, u studenome prošle godine bila je u samom vrhu prodanih albuma u SAD-u.

Mjuzikl govori o životu jedanaest stanovnika New Yorka suočenih sa životnim izazovima, čiji se životi međusobno isprepleću.

“To je glazbena priča o New Yorku, no istodobno govori o ljudima koji se traže i nastoje postići nešto u životu nakon čega će moći kazati – da, uspio sam”, rekao je za AFP James Snyder koji u mjuziklu igra Natea, nezaposlenog financijskog savjetnika.

Komentiraj