Pixabay

Na Bookvici održana Književna grupa 90 plus

U sklopu književnog programa Bookvica u splitskom klubu Quasimodo u četvrtak navečer je održana Književna grupa 90 plus, na kojoj se publici predstavilo četiri od ukupno šest mladih autora koji su publici čitali dijelove u knjizi koje su napisali.

Pjesnički i prozni radovi Lare Mitraković, Martina Majcenovića, Josipa Razuma i Vigora Vukotića sabrani su u knjizi “Netko podvikne, djeca odrastu” (Fraktura, 2018.).

Četvorica autora su večeras po prvi put u Splitu čitali svoje uratke, a apsolventica kroatistike i sociologije Lara Mitraković priznaje da im je drago što su tu jer već mjesecima namjeravaju doći u dalmatinsku metropolu.

“Ja pišem poeziju u formi slobodnog stiha. Većinom pišem ironično ljubavne pjesme i tematiku otoka s obzirom da sam s Visa. Pisanjem se bavim već pet godina”, predstavila se Lara Mitraković kojoj uskoro iz tiska izlazi knjiga koja će dijelom biti posvećena i otoku.

Član Književne grupe 90 plus je i Zagrepčanin Vigor Vukotić, antropolog po struci. Kaže kako je povod za osnivanje grupe bio taj što su shvatili da tako nešto ne postoji, ali i da nema načina na koji se mladi pisci mogu promovirati. ‘Shvatili su da postoji nepopunjen prostor gdje bi bilo dobro da se uklope, te da je puno lakše nastupati u grupi nego kao pojedinac’, rekao je Vukotić čije su pjesme egzistencijalne tematike zastupljene u knjizi.

Književnu grupu 90 plus osnovali su psiholog Josip Razum i Lana Bojanić, također jedna od autorica knjige uz Emu Pavlović. Mladi Zagrepčanin Razum je ispričao kako su grupu osnovali prije četiri godine, vrlo spontano, dok su sjedili u jednom kafiću i pričali o književnoj sceni i prostoru za mlade autore koji ne postoji izvan institucionalnih okvira, pa čak ni u njima. Zato su osnovali grupu i okupili mlade autore, koji su zapravo ljudi koje su viđali na natječajima. Sastajali su se i komentirali, pa je proizašla ideja za javne nastupe, a kasnije i za knjigu.

“Pišem prozu o migracijama, usamljenosti, potrazi za ljubavlju, često neuspješnom, sjećanjima, žaljenjem za prošlošću. Uglavnom su to melankolične teme”, rekao je Razum.

Kroatist i lingvist Martin Majcenović, podrijetlom Zadranin, istaknuo je kako se u posljednjih pet godina dosta toga događa na sceni; generacija radi i mislim da se stvari pokreću, dodao je. Ljubitelj je kratke proze u kojoj opisuje svakodnevne situacije koje u jednom trenutku odlaze u neočekivanom smjeru, poprilično su “crne” zbog čega nastoji ubaciti dozu humora.

Urednik knjige Seid Serdarević svojevremeno je izjavio da su oni književnost kakva danas jest i kakva će sutra biti. Knjiga je osim večeras u Splitu prethodno prezentirana u Zadru i Zagrebu, a čeka ih i posjet Križevcima. Književna grupa 90 plus do sada je imala puno javnih nastupa među kojima u Puli, Karlovcu, Požegi, Komiži, Beogradu, Novom Sadu, Sarajevu, Ljubljani, Mostaru i Banja Luci.

Bookvicu podržavaju Grad Split i Hrvatsko društvo pisaca.

Komentiraj