Na autocestama proteklog vikenda više vozila nego lani

Borna Filic/PIXSELL

Autocestama u Hrvatskoj proteklog je vikenda prošlo ukupno više vozila nego u usporedivom vikendu prošle godine, a najveći promet od 728,3 tisuće vozila ili gotovo 7 posto veći zabilježen je na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a, pokazuju podaci koncesionara autocesta.

HAC (Hrvatske autoceste) i ARZ (Autocesta Rijeka-Zagreb) osim povećanog prometa vozila za vikend od 31. kolovoza do 2. rujna zabilježile su i porast prihoda od naplaćene cestarine od 8 posto, na 40,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Na autocestama u nadležnosti tih koncesionara do 14. rujna do ponoći traje sezonsko povećanje cijena cestarine, koje je ove godine počelo 15. lipnja.

Posljednjega kolovoškog i ujedno prvog rujanskog vikenda, promet je bio pojačan i na Istarskom ipsilonu, kojim je po podacima tvrtke Bina Istra ukupno prošlo 137,6 tisuća vozila ili 3,4 posto više nego lani. Pritom je velik porast broja vozila u odnosu na usporediv vikend 2017. od 11 posto zabilježen u subotu, s 49,4 tisuće vozila.

Podaci koncesionara Autoceste Zagreb-Macelj pokazuju da je i na toj autocesti vozila za vikend bilo više, za 1,3 posto ili njih ukupno gotovo 98 tisuća, pri čemu je pad prometa bio samo u nedjelju, a u petak i subotu viši nego lani.

Povećani promet na autocestama proteklog vikenda dijelom se pripisuje kraju ljetnih školskih praznika u Hrvatskoj, ali i još nekim europskim zemljama, kao i završetku razdoblja intenzivnijeg korištenja ljetnih godišnjih odmora, pa dijelom i nešto hladnijem vremenu, no očekuje se da će se prometni porasti nastaviti na autocestama i kroz rujan.

Komentiraj