EPA/TOMASZ MURANSKI

Na aukciji album s dosad neviđenim fotografijama Adolfa Hitlera

Album s dosad neviđenim fotografijama Adolfa Hitlera i članova njegove Nacionalsocijalističke stranke bit će ponuđen u srijedu na dražbi u engleskom Kentu, objavila je aukcijska kuća C&T Auctions.

Konzultant engleske dražbovne kuće Tim Harper kazao je da bi album pronađen u travnju 1945. u spavaćoj sobi Hitlerove dugogodišnje partnerice Eve Braun mogao dosegnuti cijenu veću od 18.400 dolara.

“Fotografije su vrlo osobne, a Hitlerov je image, osobito njegove fotografije, bio pod strogom kontrolom. Sve je osobno morao odobriti”, kazao je, dodavši da je album trenutačno u vlasništvu neimenovanog kolekcionara.

Dražba će se održati u Royal Tunbridge Wellsu, gradu u engleskome Kentu.

“Slike koje vidite u albumu vrlo su prirodne, opuštene, čak i zabavne i Hitler ih sigurno nije želio dijeliti s javnošću”, objasnio je Harper za Reuters upirući prstom prema albumu.

Na nekim su fotografijama s Hitlerom, među ostalima, Joseph Goebbels, Hermann Goering i Heinrich Himmler. Na mnogima nacistički vođa vozilom prolazi kroz gomilu svojih sljedbenika pozdravljajući ih, a na jednoj ga se slici može vidjeti u grupi razdragane djece. Na velikoj većini fotografija u prvom je planu nacistički kukasti križ.

“Pretpostavljamo da je fotografije snimio netko vrlo blizak Fuehreru, netko tko je pripadao njegovu intimnom krugu prijatelja”, smatra Harper.

Album su otkrili britanski fotograf Edward Dean i engleski novinar Richard Dimbleby nakon što su u travnju 1945. ušli u Hitlerov bunker.

Komentiraj