Na područje Amerike stiže veliki oblak prašine iz Sahare, preporuča se nošenje maski

Marko Dimic/PIXSELL

Na područje Amerike će krajem tjedna doći veliki oblak prašine iz Sahare, javlja CBS News. Iskusni meteorolog Jeff Berardelli ističe kao će veliki oblak prašine stići preko Kariba. Oblak takve veličine nije viđen skoro 50 godina.  Sigurno je kako će negativno utjecati na kvalitetu zraka, dok bi se  vidljivost u nekim područjima mogla osjetno smanjiti.

Visoke temperature na Arktiku i drugi uvjeti u atmosferi bi u nekim područjima Teksasa mogli izazvati i pješčanu oluju. Ova pojava bi mogla izazvati probleme s disanjem kod starijih osoba i težih bolesnika. Poznato je da koronavirus izaziva respiratorne komplikacije pa bi oblak  prašine mogao naštetiti i većem broju zaraženih koronavirusom u ovoj američkoj državi.

Stoga se preporuča daljnje nošenje zaštitnih i medicinskih maski.

Pješčani oblak će, previđa se, stići na američko tlo u četvrtak, dok bi vrhunac bio u petak i subotu, a   kretanje bi bilo s istoka prema središnjim državama. Intenzitet će slabjeti ili jačati ovisno o lokalnim vremenskim prilikama. Dobra strana ove pojave je to što će usporiti uragane u karipskom području.

Komentiraj