Na 25. obljetnici genocida u Srebrenici bit će samo obitelji žrtava

Četvrt stoljeća najvećeg zločina u Europi poslije Drugog svjetskog rata, genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, bit će obilježeno u bitno ograničenom opsegu, i samo uz nazočnost obitelji žrtava, odlučio je ogranizacijski odbor komemoracije, prenosi N1.

Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine usvojio je program obilježavanja, a njegov predsjednik Hamdija Fejzić izjavio je da će biti obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida, o čemu se raspravljalo posljednjih tjedana.

“Što se tiče ukopa, mi smo imali veliku dilemu. Danas smo donijeli odluku da ima ukop, to je uvršteno u program. Svi oni koji žele da ukopaju svoje najmilije, mi smo im omogućili, s tim da pozivamo da, što se tiče ukopa i dženaze, prisustvuju srodnici žrtva, jer morat ćemo imati kontrolu svih onih koji će ući u mezarje”, rekao je Fejzić.

Ove bi godine trebalo biti pokopano samo sedam novoidentificiranih žrtava, za koje su obitelji dale suglasnost o ukopu, od trinaest ukupno identificiranih.

Fejzić je naglasio u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima biti poštovane epidemiološke mjere. “Nažalost, zbog situacije i mjera koje postoje nećemo imati broj ljudi koji bi bio da nije mjera. Mi ćemo uglavnom kroz sve aktivnosti imati manji broj ljudi. Sva okupljanja moramo kontrolirati i držati se broja koji je dozvoljen u tom trenutku”, kazao je.

Komentiraj