Na sutrašnjoj srpskoj komemoraciji žrtvama Oluje vrh Srbije, RS i SPC

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić sudjelovat će sutra na obilježavanju 25. obljetnice Oluje u Sremskoj Rači, nedaleko od tromeđe Srbije, Hrvatske i BiH, najavio je N1 Srbija, ocjenjujući da su hrvatske snage “od 4. do 8. kolovoza 1995. etnički očistile teritorij Banije, Like, Korduna i Sjeverne Dalmacije, odnosno tadašnju Republiku Srpsku Krajinu”.

N1 BiH najavio je da komoraciju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” organiziraju Srbija i Republika Srpska”, te da je “predviđeno da se na mostu na Sremskoj Rači sretnu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik, a dočekat će ih patrijarh Irinej”.

Predviđeno je da Vučić dođe na most sa strane Srbije, a Dodik sa strane BiH. “Oni će doći do pola mosta, pozdraviti se sa patrijarhom Irinejem na mostu. Patrijarh će služiti parastos, a prije toga će na mostu biti otkrivena spomen-ploča i položeni vijenci”, rekli su u službi za odnose s javnošću srpskog predsjednika.

Na komoraciji, koja počinje sutra u 19,30, bit će i “djeca iz izbjegličke kolone”.

U akciji Oluja, dodaje se u najavi N1 Srbija, “protjerano je između 220.000 i 250.000 Srba iz svojih domova u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini”. “Ubijeno je više tisuća civila a protjerano oko 250.000 ljudi, uglavnom u Srbiju i Republiku Srpsku”, stoji u najavi.

Komentiraj