Slavko Midzor/PIXSELL

N1 objavio nove mailove – lex Agrokor prilagođen Knightheadu

N1 je u utorak objavio e-mailove koje su 30. ožujka 2017. godine izmijenjivali tadašnja ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić i član tzv. grupe Borg Branimir Bricelj. Tog pretposljednjeg dana mjeseca ožujka Ante Ramljak se, po vlastitom priznanju, susreo s predstavnicima fonda Knighthead i dan uoči usvajanja prijedloga zakona na sjednici Vlade.

Iz mailova je vidljivo kako su članovi grupe Borg prilagođavali Lex Agrokor fondu s čijim su se predstavnicima tajno sastajali. Izmjene koje je u zakon unosio Bricelj, a koje su kasnije postale dio izglasanog zakona, vezane su uz neke od najkontroverznijih elemenata Lex Agrokora, poput pravila za angažiranje savjetnika, Privremenog vjerovničkog vijeća i roll up kredita.

U rečenicu iz članka 38 (kasnije 40) ‘U tražbine iz operativnog poslovanja ne ulaze tražbine financijskih i kreditnih institucija i imatelja vrijednosnih papira’ Bricelj je dodao – ‘osim vezano uz zaduženja s prednosti namirenja’ – te tako trasirao put da Knighthead kroz roll up kredit ostvari astronomske profite, dok svi ostali kreditori i vjerovnici Agrokora zbrajaju jednako astronomske gubitke.

Knighthead je obveznice naplatio u punom iznosu za vrijeme izvanredne uprave, a po prijedlogu zakona do 30. ožujka to nije bilo moguće. Bricelj svojim izmjenama oslobađa budućeg izvanrednog povjerenika gotovo svih kontrola. Zakon je predviđao Nadzorno tijelo, ali Bricelj mu u članku 14 mijenja naziv u „savjetodavno“ i relativizira ovlasti.

U članku 24 Briceljeva opaska nudi dokaz da se radi upravo o Lex Agrokoru – unesena je napomena da se doradi tekst kako bi se moglo utjecati na stand still aranžman, Todorićev samostalni pokušaj dogovora s vjerovnicima. Maksimalno olakšavaju i mogućnost da netko drugi aktivira Lex ako Todorić to slučajno odbije, a u članku 45 (kasnije 48) dopisuju odredbu da će se aktiviranjem Lexa prekinuti eventualni stečajni postupci.

Komentiraj