N1 istraživanje: Na čiju su stranu stali birači u srazu premijera i predsjednika

Ublažavanje epidemioloških mjera i prilagodba životu s pandemijom najvažnija je tema lipnja, stav i angažman Zorana Milanovića na izboru predsjednika Vrhovnog suda bolje je ocijenjen od Andreja Plenkovića, a HDZ i Možemo su najaktivnije i najbolje ocijenjene stranke na nizu tema bitnim glasačima u proteklom mjesecu – pokazuje istraživanje koje je za N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača Republike Hrvatske.

Istraživanje ocjenjuje i rad premijera i predsjednika na temama koje su najbitnije građanima ili su zamijećene, a tiču se međusobnog odnosa.

Predsjednik se najviše angažirao oko odabira predsjednika Vrhovnog suda, ali je i ocijenjen znatno bolje nego premijer – 3,2 nasuprot 2,0 (ocjenjuje se školskim ocjenama od 1 do 5).

Nameće se zaključak da je neovisnost sudstva vrlo važna za građane i da je Vlada propustila priliku unaprijediti vjerodostojnost sustava, odnosno, transparentnost imenovanja dužnosnika.

Ocjene rada

U izravnom sukobu predsjednika i premijera oko niza tema, iako je predsjednik bio aktivniji, rad premijera je ocijenjen višom ocjenom (2,7 nasuprot 2,5). Ocjene rada su niske i ističu da građani očekuju sadržajniju, objektivniju raspravu fokusiranu na javni interes, bila ona oštra ili ne.

Napad premijera Andreja Plenkovića na medije zamijetilo je 42 posto građana i ocjenjuje ga neprimjerenim, ocjenom 1,5.

Konačno, predsjednik je nešto bolje ocijenjen od Vlade u sukobu s ministrom vanjskih poslova (2,8 naspram 2,5), a oko obveznog služenja vojnog roka, teme koja se aktualizirala početkom lipnja, ocjena je izjednačena (predsjednik 2,8, a premijer 2,7).

Komentiraj