IVICA TODORIĆ UHIĆEN U LONDONU! Sam se predao policiji, stigla potvrda MUP-a

Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je jutros u 9:04 po lokalnom vremenu Ivica Todorić pozvan u Charring Cross policijskoj stanici u Londonu, gdje je i uhićen po Europskom uhidbenom nalogu, objavio je N1 u utorak.

Iz izvora bliskih Ivici Todoriću doznaje se da se sam predao policiji. S Todorićem u policiju nije stigao nitko od njegove obitelji ni hrvatski odvjetnički tim, već su mu u pratnji bili samo njegovi britanski odvjetnici.

Todorić će tijekom dana biti prepraćen na Westminster Magistrates’ Court, sud koji se bavi pitanjima izručenja.

MUP: “Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić uhićen u Londonu”

Iz Ministarstva unutarnjih poslova objavili su kratko priopćenje. “Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskom uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija”, napisali su.

Plenković: “Sada slijedi uobičajena procedura”

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je kratko komentirao uhićenje Ivice Todoirća. “Primio sam tu informaciju tijekom Interlibera da se Todorić predao policiji. Sukladno je to Europskom uhidbenom nalogu kojeg je izdala hrvatska policija. Sada slijedi uobičajena procedura. Postoji uobičajen slijed događaja sukladno zakonu kojeg smo usvojili. Todorić ima prava kao okrivljenik i vjerujem da će ih koristiti i ne želim o vremenskim okvirima špekulirati”, rekao je Plenković.

Upitan je li naše pravosuđe znalo gdje se Todorić nalazi i je li Britancima dojavilo njegovu adresu Plenković je kazao da ne zna, ‘jer je to stvar naših tijela koja su nadležna, sigurno ne izvršnih vlasti’.

Hrvatska je prethodno dostavila britanskoj policiji informaciju o Todorićevoj adresi

Podsjetimo, Hrvatska je prethodno dostavila britanskoj policiji informaciju o adresi na kojoj se Todorić nalazi u Londonu. Kao što je Nacional danas objavio, hrvatske su vlasti točno znale gdje u Londonu živi odbjegli šef posrnulog Agrokora te su o tome informirale Britance, iako skrivaju te informacije od javnosti. Uspjeli su to rekonstruirati zahvaljujući telefonskim brojevima kojima se Todorić koristi.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je rekla da je ‘čula da se Todorić nalazi u Velikoj Britaniji’, ali kako ne zna na kojoj adresi.

Todorić u bijegu od 21. listopada

Vlasnik posrnulog koncerna Agrokora službeno je u bijegu od 21. listopada, kada je Državno odvjetništvo za njim raspisalo međunarodnu tjeralicu. U rujnu je započeo svoju aktivnost na blogu, gdje je u prvim objavama tvrdio da je žrtva političkog progona.

“Ne skrivam se i moja je savjest čista, ali kao čovjek kojem su duboko povrijeđena ljudska prava imam puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje.Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od prije nego je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga”, napisao je Todorić na svom blogu 2. studenog.

Sredinom listopada krenula ‘akcija Agrokor’

Sredinom listopada započela je ‘akcija Agrokor’. Istražitelji su u rano jutro ušli u Kulmerove dvore, kao i na još 60 lokacija. U akciji je sudjelovalo oko 300 policajca. Uhišćeni su bivši čelnici Agrokora Ivan Crnjac, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga, Mislav Galić, Damir Kuštrak, Marijan Alagušić, Alojzije Pandžić, Hrvoje Balent i Ivica Sertić te Olivio Discordia i Sanja Hrstić koji su bili zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly.

U DORH-u su saslušani svi, osim Ivice Todorića. Protiv osumnjičenih u slučaju Agrokor policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Komentiraj