Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Studentski zbor Akademije dramske umjetnosti sa studenticama prosvjednicama Dorotom Šušak i Espi Tomičić u ponedjeljak su u zajedničkom priopćenju naveli kako su studentski zahtjevi sadržajno usklađeni s izmjenama i dopunama Pravilnika, pa su studentice nakon pet dana prekinule prosvjed pred Ministarstvom.

U priopćenju stoji kako je Ministarstvo razmotrilo studentske prijedloge, kojima su zatražili izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

Studenti su zahtijevali da se u Pravilnik unese dodatak kojim pravo na državnu stipendiju ostvaruju i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, a tražili su i smanjenje potrebnog broja ECTS bodova radi mogućnosti prijave na natječaj.

Traže  povećanje broja bodova kao dodatak za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta, vezanje natječajnog postupka uz akademsku godinu, kao i rokove isplate stipendija, te da se prihod od studentskoga rada ne uzima u prihod kućanstva.

Iz Ministarstva poručuju kako su navedeni prijedlozi sadržajno usklađeni s izmjenama i dopunama Pravilnika. “U tom smislu Ministarstvo je već poduzelo korake za imenovanje Povjerenstva koje će predložiti izmjene, uzevši u obzir prijedloge svih dionika”, navode u priopćenju.

Za idući tjedan najavljen je prvi sastanak Povjerenstva, na kojem bi se trebao odrediti rok za završetak izrade prijedloga Pravilnika, a koji bi omogućio da se ispoštuje zatraženi rok kako bi do 15. srpnja 2016. bila otvorena dvomjesečna javna rasprava.

Studentice i svi koji su ih podržali u petodnevnom štrajku prekinuli su prosvjed, ali i najavili da će opet prosvjedovati bude li potrebno.

Komentiraj